Поліція нагадує, як уберегтися від шахраїв
Shahrai1

Заради легкої наживи зловмисники постійно вигадують нові схеми. Щоб не стати жертвою шахрайських дій, варто бути обачним, перевіряти отриману від незнайомців інформацію та користуватися послугою післяплати у випадку купівлі товарів чи послуг через мережу Інтернет.

Однією із поширених шахрайських схем є виманювання грошей у громадян, які бажають орендувати житло. Перш, ніж переказати кошти за винайм, переконайтеся, що спілкуєтеся дійсно з власником, а не посередником. Більш надійно – особисто оглянути помешкання й передати гроші орендодавцю в руки.

Варто бути уважними і під час придбання товарів чи замовлення послуг через мережу Інтернет. Не робіть великих передоплат і по можливості використовуйте такий спосіб оплати як накладений платіж – так ви можете отримати товар, перевірити його стан і після цього оплатити.

Використовуйте для онлайн-шопінгу віртуальну картку і переказуйте на неї лише суму, необхідну для оплати. Здійснюйте оплату товарів і послуг лише на перевірених сайтах, які в назві адреси містять https:// та значок «замок».

Звісно, у жодному разі не повідомляйте нікому термін дії картки, CVV та PIN коди, а також секретні коди з повідомлень від банку. Цю інформацію не можна надавати навіть банківським працівникам. Тим паче, що саме під банкірів часто маскуються шахраї. Щоб заволодіти грошима довірливих громадян, зловмисники представляються співробітниками фінансової установи і посилаються на проблеми із банківським рахунком. Зловмисники дізнаються у своїх жертв усю конфіденційну інформацію, за допомогою якою потім пересилають собі чужі гроші.

Також варто бути уважним, коли надходить дзвінок про те, що ваш родич потрапив у біду. Це одна із найбільш поширених шахрайських схем. Щоб уберегтися від шахраїв, ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють. Якщо у телефонній розмові вимагають гроші – негайно кладіть слухавку.

Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей та переказувати кошти на чужі карткові рахунки.

Якщо все таки ви або ваші рідні стали жертвою злочинних дій – негайно звертайтеся до найближчого підрозділу поліції або на спецлінію «102».