Полювання розпочали із облаштування рекреаційного пункту

Тихий вечір,  біля ставка горить вогнище, долиною стелиться легкий димок та доносяться голоси мисливців, кожен розповідає історії з власного досвіду, та найкраще полювання на качок описані класиком української літератури та фанатичним мисливцем Остапом Вишнею.

Неможливо передати словами незвичайну чарівність його мисливських оповідань, варто тільки прочитати «Як варити суп з дикої качки» і відразу захочеться опинитися на бережку тихого озерця з рушницею в руках і романтично схвильованим серцем у грудях, в очікуванні ранішньої зорі.

Як і скрізь, навесні полювання на качок в Україні дозволяється тільки на селезнів, та й то не завжди. Після важкої зими качине полювання не відкривається до літа, щоб не пошкодити популяції качок.

Як і скрізь, навесні дуже популярне полювання з підсадною, заради цього запеклі мисливці навіть спеціально схрещують домашню качку з пійманим селезнем-крижнем. Отримане потомство зовні практично зовсім не відрізняється від справжнього крижня, що дуже важливо для підсадної, яка не боїться людини.

Але найпопулярнішим завжди було і, мабуть, так і залишиться  полювання на качку на перельотах. Качки в Україні воліють годуватися і відпочивати в різних місцях. Вранці вони в сутінках летять до місць годівлі, ввечері, знову в сутінках — повертаються додому. Ці «світанки», ранкові і вечірні, і є найулюбленішим для мисливців часом. Полювання на перельотах вимагає від мисливця прекрасної реакції і твердості руки, вміння прицілюватися при низькій видимості, знання повадок птахів та вміння їх розрізняти.

Так, перед відкриттям сезону полювання в Сокирянському районі, ДП «Сокирянське лісове господарство» за клопотанням міжрайонного мисливствознавця М. Ворони, та очільника первинної організації мисливців с. Олексіївка М. Дімітрієва, в мисливських угіддях Сокирянського УТМР біля села Олексіївка, було споруджено дерев’яну бесідку, а членами мисливського колективу с. Олексіївка її  благоустроєно та пофарбовано. Яка планується для використання в першу чергу як місце спостереження та документування, а також як рекреаційний пункт.

Всіх вкотре вітаємо з відкриттям сезону полювання, будьте толерантні,  обережні, дотримуйтесь правил техніки безпеки та  ставтесь до всіх так , як би ви хотіли,  щоб ставились до Вас.

М. О. Ворона,

провідний міжрайонний мисливствознавець