Посилено відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння

В Україні внаслідок ДТП щодоби гине від 10 до 20 осіб та більше 100 травмуються, а за два роки на українських дорогах гине стільки ж людей, скільки загинуло радянських солдатів в Афганістані за 10 років війни. Одна з основних причин цієї ситуації – керування транспортними засобами в нетверезому стані. Щоденно працівниками ДАІ МВС України виявляється від 500 до 860 таких фактів.
З метою вирішення цієї проблеми та зменшення порушень водіями Правил дорожнього руху Верховною Радою України 19 листопада 2013 року ухвалено Закон, яким внесено зміни до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Штраф у розмірі до 5950 грн., або позбавлення права керування транспортними засобами на строк до 2-х років, чи адміністративний арешт на строк до 10 діб може бути накладено на винну особу за такі правопорушення:

– керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;

– передачу керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

– відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

За повторне протягом року вчинення будь-якого із перелічених порушень винну особу може бути позбавлено права керування транспортним засобом на строк до 3-х років з оплатним його вилученням, або застосовано адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу.

Якщо ж особа, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за такі порушення і знову їх вчинить, то вона буде позбавлена права керування транспортними засобами на строк до 10 років з оплатним вилученням транспортного засобу.

Прокурор району

радник юстиції                                                                                                              В. Денис 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

82 + = 84