Потрібно активніше ДІЯТИ, а не просити: “Дайте землю” (+ВІДЕО)

У ролі жебраків під Сокирянською міською радою, а нині – перед керівництвом ОТГ Сокиряни-Коболчин випрошують своє гарантоване Конституцією право на земельну ділянку десятки прохачів… ЧОМУ ??? Кожен українець має право на безкоштовну земельну ділянку для будівництва чи ведення господарства. Таке право нам гарантує Конституція. Проте мало хто замислюється над цим своїм правом.

Журналісти ТРО «Сокиряни»   впевнені, що вода камінь точить, і з’ясували, які труднощі чекають на шляху отримання безкоштовної землі від держави, та як їх долати. І історія ганебних зустрічей громадян з керівництвом ОТГ надала нам такий шанс. Днями в район приїхав обласний земельний шеф. Ми побували на його виїзному прийомі громадян. Дії Равлика В.С. викликають масові обурення. Ситуацію почав «розрулювати»  начальник Держгеокадастру в районі Г.П.Козлов.

Наша  ціль – скористатись законним правом, обійти корупцію, і не дати на собі заробити. То ж окремо ми попросили прокоментувати цю проблемну ситуацію начальника Держгеокадастру області  Ю.П.Ватаманюка.

Скільки б не було зустрічей, сварок і вимог, та землю АТОвці в Сокирянах і Коболчині так і не отримали, то ж у діалог включився голова районної організації «Братське плече» Т.Гайдей.

Останній пункт згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України роз’яснює, у яких розмірах кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності:

для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара,  в містах – не більше 0,10 гектара.

Отримати безкоштовно землю для приватизації у нашому місті – завдання майже нереальне для простої людини. Бо немає такої бази, з якої можна було б вибирати.

Якщо люди побачили якусь порожню ділянку , потрібно йти до голови місцевої ради. Показати ділянку на карті і попросити викопіювання з генплану, щоб дізнатись чи числиться за кимось ця земля. Але для цього людині потрібно об’їздити все , побачити на власні очі кожну ділянку. Тоді є невелика ймовірність того, що вона вільна і її можна приватизувати.

Припустимо, що ви стали щасливцем, котрий знайшов таки вільну ділянку. Тоді щоб отримати її у власність, потрібно зробити наступне.

  1. Подати клопотання до органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність.

У клопотанні варто зазначити:

орієнтовний розмір ділянки; цільове призначення;

прикріпити картку або графічний малюнок із зазначенням місця розташування вибраної ділянки.

На основі цього клопотання компетентні органи мають зробити висновки, чи можливе надання цієї землі у власність. Це рішення згідно закону має бути прийняте упродовж місяця на підставі наданих технічних матеріалів та документів.

Мотиви для відмови:

Далі відповідні органи схвалюють розробку проекту або обґрунтовують відмову. Мотивом для відмови може бути лише невідповідність розташування ділянки до вимог закону, генеральних планів місцевості або іншої містобудівної документації. І якщо ви вбачаєте у відмові неправомірні дії – ви маєте право на оскарження її у суді.

Якщо ж подібних проблем не виникло — громадянину видають дозвіл на розробку проекту приватизації землі. Удачі!

На жаль, поки що у нашій державі ніхто не принесе вам земельну ділянку “на тарілочці”. Власне, такого сервісу немає в жодній країні. Але закон є, інструментарій – зрозумілий. Тож потрібно діяти!