Президент України завітав з робочим візитом на Дністровську ГАЕС
Президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку до Чернівецької області з метою ознайомлення з перебігом реалізації програми «Велике будівництво» на Буковині та оглядом спорудження другої черги Дністровської ГАЕС.

Делегація на чолі з Володимиром Зеленським здійснила огляд виконання робіт найамбітнішого проєкту у сучасній Україні. Під час поїздки Президента супроводжували  керівник офісу Президента України Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко, т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, народний депутат Валерій Божик, голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук.

На станції Президента України зустріли голова Наглядової ради Укргідроенерго Валентин Гвоздій, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота та директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

Учасники візиту оглянули головний щит управління, а також побували на монтажному майданчику, де завершено підготовчі роботи по ротору і статору гідроагрегату №4. Володимир Зеленський також оглянув шахту гідроагрегату №4, яка готова до перенесення статора.

Варто зазначити, що на сьогодні повністю готова і функціонує перша черга ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів, сумарною потужністю 972 МВт, що практично дорівнює потужності 1 блока атомної електростанції. Нині ведеться будівництво другої черги ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату. Ігор Сирота розповів Главі держави про перспективи добудови Дністровської ГАЕС із розширенням діапазону регулювання потужності при реалізації проєкту будівництва третьої черги станції, яка наразі є невід’ємною складовою частиною Енергетичної стратегії держави до 2035 року. В свою чергу Володимир Зеленський підтримав ініціативу компанії по виконанню Програми розвитку гідроенергетики, в тому числі і будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС.

Під час візиту Президент України наголосив на тому, що він приємно вражений масштабами будівництва станції.

«Повне будівництво Дністровської ГАЕС забезпечить підвищення надійності енергопостачання та розширить експортні можливості енергосистеми держави. Є можливість підтримувати якісну електроенергію у Молдову та в Румунію», – зазначив Володимир Зеленський.

Добудова нових блоків Дністровської гідроакумулюючої станції дозволить покрити дефіцит маневрових потужностей, максимально завантажити атомну енергетику та забезпечити замовлення для вітчизняних промислових компаній. На цьому наголосила т.в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець:

«Добудова нових потужностей Дністровської ГАЕС, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії – під час режиму закачування води у верхню водойму. Це дозволить максимально завантажити атомні електростанції. А у години пік ГАЕС працюють турбінному режимі, виробляючи електроенергію у якості маневрових потужностей, та збалансовують енергосистему, – пояснила Ольга Буславець. – Водночас, будівництво нових блоків ГАЕС дозволить завантажити потужності промислових гігантів України – АТ «Турбоатом» і ДП Завод «Електроважмаш», які виготовляють відповідне обладнання для електростанцій.

Наразі на будівництві найамбітнішого прєкту сучасної України працюють найкращі українські машинобудівники та монтажники, серед яких спеціалісти Консорціумом «НВО «Укргідроенергобуд», АТ “Турбоатом”, НТК «ЕНПАСелектро», ПрАТ «Дніпро-Спецгідромонтаж».

«У спорудженні Дністровської ГАЕС беруть участь професіонали своєї справи, з якими разом ми виконаємо наше головне завдання – пуск гідроагрегату №4 наприкінці року. До 2026 року ми маємо завершити будівництво третьої черги», – зазначив Ігор Сирота.

 

Пресслужба Укргідроенерго