Про порядок проведення річного перерахунку податку на доходи фізичних осіб за 2014 рік

Процедура річного перерахунку полягає в уточненні правильності нарахування й сплати ПДФО окремо за кожний місяць звітного податкового року та як наслідок дає змогу:

виправити помилки, опущені при утриманні ПДФО у періоді, що підлягає перерахунку (наприклад, у разі наявності перехідних виплат, віднесених до заробітної плати, зокрема, допомоги по тимчасовій непрацездатності, відпускних тощо);

перевірити правильність документального оформлення відповідних підстав для застосування ПСП (заява, підтвердні документи) та дотримання граничного розміру доходу у вигляді заробітної плати, який дає право на застосування ПСП за кожний місяць.

Водночас перерахунок не здійснюється у разі виконання одночасно таких умов:

до заробітної плати працівника впродовж кожного звітного податкового місяця не застосовувалася ПСП;

у всіх періодах нарахування доходу працівникові у звітному році не було перехідних виплат;

оподатковуваний дохід працівника в кожному звітному місяці 2014 року не перевищував 12180 грн., тобто у роботодавця були відсутні підстави застосувати дві ставки податку (15 і 17%).

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого ПДФО, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподаткованого доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення сум такої недоплати (пп.169.4.4 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу).

При цьому якщо внаслідок проведеного перерахунку виникає переплата ПДФО, то на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов’язання роботодавця за відповідний місяць, а при недостатності такої суми – зменшується сума податкових зобов’язань наступних податкових періодів до повного повернення суми такої переплати.

Розглянемо алгоритм перерахунку за наявності перехідних періодів.

Визначається сума нарахованого доходу за кожний місяць 2014 року з урахуванням відпускних, лікарняних тощо, які було нараховано безпосередньо за відповідні місяці.

У разі виправлень у нарахуванні заробітної плати й інших виплат, які коригувались у більшу або меншу сторону, повинно бути визначено правильну суму заробітної плати за відповідними місяцями. Уточненні місячні оподатковувані доходи розраховуються кожний окремо як об’єкт оподаткування.

Потім визначається база оподаткування щодо кожного місця окремо шляхом зменшення нарахованої заробітної плати на суму ЄСВ та ПСП за наявності.

Визначається сума ПДФО: якщо база оподаткування не перевищує 12180 грн., застосовується ставка 15%, якщо перевищує, – 17% до суми перевищення; порівняємо розраховану суму ПДФО із сумою фактично утриманого ПДФО за 2014 рік.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 4 =