Питання декларування доходів громадян м.Новодністровська розглянуто під час «гарячої лінії»

Податковим  законодавством України передбачено досить демократичний механізм декларування доходів. Перш за все встановлено тривалий період для подання декларації: від 1 січня до 1 травня. Чотирьох місяців цілком достатньо, аби людина мала можливість спокійно підрахувати свої статки, за необхідності отримати роз’яснення від органів доходів і зборів та необхідну допомогу у заповненні самої декларації.
В Свою чергу, у цей же період міндоходівці активно  роз’яснюють населенню норми та вимоги чинного законодавства щодо декларування доходів. Робота ведеться через засоби масової інформації,  Центри обслуговування платників податків та під час проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія»
Днями в м. Новодністровську відбувся черговий сеанс «гарячої лінії» з питань декларування доходів громадян отриманих у 2013 році. На запитання мешканців міста енергетиків відповідала заступник начальника-начальник Новодністровського відділення Сокирянської ОДПІ ГУ Міндоходів у Чернівецькій області Алла Заришняк. Дозвонювачі цікавились способами подання декларації про майновий стан і доходи, термінами сплати та повернення сум податку на доходи фізичних осіб за результатами поданої річної декларації, порядком оподаткування  доходу від продажу житла, отриманого у спадщину та інщ. Заступник очильника інспекції надала вичерпні відповіді на всі поставлені запитання а також порадила не баритися і тим, хто має намір реалізувати своє право на податкову знижку, декларуючи витрати на навчання чи іпотечне кредитування.

Пропонуємо до уваги відповіді на запитання, які надійшли від громадян під час чергового сеансу телефонного зв’язку “гаряча лінія”:

Які способи подання декларації про майновий стан і доходи?

Податкова декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів за вибором платника податку:

– особисто платником або уповноваженою на це особою;

– надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, (граничний термін подання річної декларації для громадян 1 травня звітного року), а при поданні  в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п. 49.5 ст. 49 Податкового кодексу).

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронних сервісів Міндоходів України «Декларування он-лайн», який знаходиться за адресою-http://minrd.gov.ua/incomedecl та „Електронний кабінет платника податків” http://kpp.minrd.gov.ua/.

Які витрати дозволені до включення до податкової знижки?

Податкову знижку можуть отримати громадяни, які протягом 2013 року понесли витрати:

– на навчання;

– у вигляді сплати процентів за користування іпотечним житловим кредитом;

– на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

– на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

– на переобладнання транспортного засобу, у зв‘язку з використанням біопалива.

Громадянам, які бажають отримати податкову знижку необхідно подати річну Декларацію про майновий стан і доходи за наслідками 2013 року до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації в паспорті) до кінця поточного року.

До Декларації необхідно додати документи для нарахування податкової знижки: довідку від працедавця (працедавців) про отриману заробітну плату; платіжні та розрахункові документи, підтверджуючі суму витрат фізичної особи (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів) тощо.

У які терміни сплачуються та повертаються суми податку на доходи фізичних осіб за результатами поданої річної декларації?

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею декларації про майновий стан і отримані доходи.

Cума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.

Чи буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не буде оподатковуватись.

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про доходи, отримані від продажу автомобіля, якщо при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу був сплачений податок?

Якщо інших підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи немає, то декларацію подавати не потрібно, оскільки відповідно до пункту 179.2 статті 179 Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Начальник ОДПІ                                                       Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

67 + = 76