Розвиток творчих здібностей та креативного мислення учнів методами декоративно-приклпдного мистецтва при веденні гурткової роботи

 

Над такою темою працювали учасники районного семінару-практикуму керівників гуртків декоративно-прикладного напрямку,  який проходив 4  грудня у Районному центрі творчості дітей та юнацтва. Розпочала  роботу семінару директор Сокирянського РЦТДЮ  Наталія Михайлівна Кулій  з аналізу роботи гуртків декоративно-прикладного спрямування у 2013 – 2014 навчальному році. Як зазначила Наталія Михайлівна, відділ декоративно-прикладного сямування є другим за чисельністю  у Сокирянській позашкільній установі. Він нараховує 401вихованця, які творчо займаються у      27 групах  (для порівняння  –  40 груп художньо-естетичного напрямку  об’єднують 639 школярів, 20 туристично-краєзнавчих  груп  – 300  дітей, а 60 юних екологів займаються у 4 групах екологічного відділу). Вихованці гуртків декоративно-прикладного напрямку є постійними учасниками та переможцями районних, обласних регіональних та Всеукраїнських конкурсів, виставок, фестивалів. Кілька років поспіль вихованці Горян С.Д., Кропельницької О.А., Горян А.В., Тихович К.М.  є учасниками Всеукраїнської виставки дитячої творчості, їхні імена занесені до каталогу «Обдаровані діти України».

Продовжила семінар методист відділу декоративно-прикладного відділу РЦТДЮ Оксана Михайлівна Тихович, яка запропонувала його учасникам методичні рекомендації щодо проведення районних рейтингових конкурсів у ІІ півріччі 2014-2015 н.р. та створення портфоліо керівника гуртка та гуртківця. Оксана Михайлівна підкреслила, що ще до закінчення І півріччя вихованці гуртків декоративно-прикладного мистецтва зможуть взяти участь у трьох цікавих конкурсах – Всеукраїнському Фестивалі «Святий Миколай-2014», виставках-конкурсах «Новорічних композицій» та «Український сувенір». З січня по травень 2015 року юні обдарування матимуть змогу продемонструвати свої творчі роботи у обласному конкурсі декоративної творчості, виставці-конкурсі «Наш пошук і творчість тобі, Україно», виставці-конкурсі «Галерея мистецтв» та фестивалі дитячої та юнацької творчості  «Чисті роси».

Як зразки для подальшої роботи,  Оксана Михайлівна продемонструвала портфоліо талановитої, творчої особистості  Кулій Олександри – вихованки гуртків «Рукоділля» (кер. Горян С.Д.), «Мода та стиль» (кер. Тихович К.М.), «Чарівний пензлик» (кер. Горян А.В.) та «Народний танець» (кер. Ясінський Ю.Б.), а також Рябко Кароліни – вихованки Горян С.Д. (гурток «Рукоділля»).

Для керівників гуртків декоративно-прикладного напрямку Сокирянської та Романківецької гімназій, Білоусівського НВК, Коболчинського, Михалківського, Олексіївського, Ожівського, Сокирянського №1 загальноосвітнього закладу, які брали участь у роботі семінару,  були проведені три майстер-класи керівниками гуртків РЦТДЮ. Із методикою виготовленням об’ємної новорічно-різдвяної іграшки із соломи присутніх ознайомила Олена Анатоліївна Кропельницька – керівник творчого об’єднання «Колосок» РЦТДЮ. Як виготовити новорічну іграшку із ниток та тканини колегам розповіла  керівник гуртка «Мода і стиль»Ксенія Михайлівна Тихович. Тему виготовлення об’ємної новорічно-різдвяної іграшки продовжила Наталія Іванівна Столока – керівник гуртка «Писанкарство» районного центру творчості дітей та юнацтва. Майстер-класи та семінар вцілому пройшли у теплій, дружній атмосфері творчої співпраці та спілкуванні, керівники гуртків щиро подякували за  нові, неординарні  ідеї та напрацювання, висловили сподівання на подальші проведення подібних майстер-класів, які дають поштовх до більш досконалого розвитку  роботи гуртків декоративно-прикладного спрямування в учнівському середовищі. Кращі творчі роботи вихованців РЦТДЮ, які були оформлені у експозиційну виставку для учасників семінару, представлятимуть Сокиряншину на Всеукраїнському Фестивалі «Святий Миколай-2014», «Український сувенір» та виставці-конкурсі «Новорічно-різдвяних композицій».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 + = 17