Ще раз про «особливе ставлення» міськради до медицини району… Читайте, порівнюйте, аналізуйте

Про недостатність фінансування опорного лікувального закладу нашого краю Сокирянською ОТГ знають усі. Фактичні видатки на обслуговування жителів громади значно перевищують ті асигнування, які надходять до районного бюджету від Сокирянської міськради. Цей факт підтверджував і минулорічний державний фінансовий аудит.

Тоді фахівцями було встановлено, що районним бюджетом у 2017-2019 роках було недоотримано за проведене лікування жителів Сокирянської ОТГ, вдумайтеся, – 9 мільйонів 435 тисяч гривень. Колосальна сума, більш ніж по 3 мільйони –  щороку! Звичайно ж, всі запити повернути заборговані кошти у міськраді ігноруються, як і проблеми медустанов краю.

А фінансова, так би мовити, допомога, якою зараз хизуються чиновники міста,  викликає обурення і, вибачте, сміх…

На нещодавній сесії Сокирянської міської ради депутати направили додаткову субвенцію районному бюджету для фінансування КНП «Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги». А тепер – головне: зі свого «барського плеча» дали лікувальній установі, УВАГА, 5 тисяч гривень! 5 тисяч… на тест–смужки і цю суму рівномірно розділили по тисячі гривень щомісяця до кінця 2020 року. Порівняйте: майже 9,5 мільйонів боргу і 5 тисяч гривень…  

У той час, коли Сокирянщина потерпає від другої хвилі коронавірусної інфекції, а найбільше хворих – із міської ОТГ, депутати на чолі з мером виділяють на первинну медицину такий, вибачте, «мізер», за який має бути соромно.

Сімейні лікарі району зараз беруть на себе головний удар. Адже чимало хворих із COVID-19 перебувають на амбулаторному лікуванні. Тож у терапевтів виникає постійна потреба у засобах захисту, антисептиках, тест-системах. А від чиновників міськради – лише образи, звинувачення, наклепи… і 5 тисяч… як на сміх…

Що ж змусить Сокирянську міську раду заплатити заборговане?!

Всі, кому болить, хто нині потребує засобів у боротьбі з хворобами, –  медики та відповідальні керівники установ, що взяли на себе важкий тягар бути на передовій, вражені таким лицемірством… Десятки звернень про відшкодування заборгованості і правове вирішення цієї проблеми адресують представники району у інстанції різного рівня.

Чи є управа на безвідповідальних керівників, які роками блокують медицину району та розпоряджаються грошима платників податків на власний розсуд. Той факт, що 9 мільйонів гривень не заплатили райлікарні за пролікованих жителів  Сокирянської територіальної громади, викликає і гнів , і обурення, і справедливі нарікання людей. Адже втрачено можливості для району, скорочені проєкти, постійно є ризики недофінансування соціальної сфери. І цей колапс створювали і створюють у Сокирянській міській раді. Зверніть увагу на документи, які все це підтверджують. Жалюгідна тисяча гривень на місяць… Так у міськраді оцінюють роботу лікаря в час пандемії.

 

Фото з сайту Сокирянської ОТГ.