Щедра осінь дарує професійне свято лісівникам
20200911-080913-59

А рідні, друзі і колеги – свої вітання. Дбайливі і умілі, міцні і витривалі – представники цієї професії – люди особливі. Колектив ДП «Сокирянське лісове господарство» – стабільний, успішний і твердо та цілеспрямовано крокує шляхом перетворень, вдосконалення та впровадження всього прогресивного, нового. Тому так цікаво вести діалог з керівником такого дійсно передового виробництва, з директором підприємства О.Д.Чебаном.

– Напередодні професійного свята ваш колектив урочисто і дружньо вітали звідусюди, адже серед лісівників Сокирянщини  є нагороджені, а Ви – уже офіційно представлені як директор ДП «Сокирянське лісове господарство»,  цифри і факти  -безперечно, підтверджують здобутки вагомі та досягнення…

– Найголовнішим досягненням, на мою думку, є те, що нам вдалося зберегти трудовий колектив. Нині у лісгоспі працює 226 чоловіків та жінок. Незважаючи на непросту ситуацію, лісгосп весь цей час працював, робітники отримували зарплату, справно сплачувалися податки. В той час, коли подекуди скорочували персонал, ми робочі місця створювали. Для догляду за лісовими культурами навесні ми влаштували на роботу близько 30 жінок. Крім того, на території Вашковецького лісопункту відкрили стаціонарний медичний кабінет та прийняли на постійну роботу фельдшера, який нині проводить передрейсовий медичний огляд водіїв. У будь-який час кожен працівник, при потребі, може звернутися по допомогу. До речі, нині середня зарплата по підприємству становить понад 10 тис. грн.

Гордимося й тим, що за кошти, сплачені лісгоспом до місцевих бюджетів, розвивається інфраструктура району та населених пунктів. Так, за вісім місяців року господарство перерахувало до бюджету понад 5 млн. грн., а єдиного соціального внеску сплачено майже 4 млн. грн.

Звичайно, падіння попиту на деревину, зниження цін на лісопродукцію, карантинні заходи внесли свої корективи у діяльність підприємства. Втім, з початку року Сокирянський лісгосп інвестував у виробництво більше 1 млн. грн. За власні кошти придбано сучасний тракторний напівпричіп, оснащений маніпуляторною установкою, вартістю  531 тис. грн. У базисному розсаднику Івановецького лісництва облаштували нові теплиці для вирощування сіянців дуба за новітньою технологією та з штучним поливом. Завдяки сприянню начальника Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства  Василя Гончара лісгосп отримав дровокольний комплекс.

Не можу не сказати й про те, що у нас поповнився парк спецтехніки пожежним автомобілем. Сокирянський лісгосп – єдиний в області, який має в наявності аж дві «червоних автоцистерни»: «AЦ-40 – КАМАЗ» та «ГАЗ». Це стало можливим завдяки співпраці з адміністрацією Національного природнього парку «Хотинський». Ми докладаємо максимум зусиль, щоб не допустити вогонь до лісу, втім, бойові розрахунки лісгоспу – завжди напоготові.

– Ми неодноразово розповідали про прогресивну систему вирощування сіянців,  які ще новації у лісовідновленні впроваджуєте?

– Щороку на території ДП «Сокирянське лісове господарство» для лісовідновлення вирощуємо в розсадниках  близько 200 тис. сіянців цінних порід дерев. Втім, їх приживлюваність не завжди добра. Вивчивши досвід передових розсадників, навесні цього року ми вирішили опанувати інтенсивну технологію із закритою кореневою системою. Так, у Івановецькому розсаднику  створено ділянку  дорощування, притінюючий павільйон, закуплено спеціальні касети. Потужність пробної лінії дає змогу при одночасному вирощуванні отримувати до 30 тис. сіянців на рік. Основною перевагою цієї технології є те, що коренева система сіянців не травмується при посадці, на відміну від традиційного підходу, адже зберігається її цілісність. Тому приживлюваність становить 95% і вище.

Також почали закладати змішані ділянки лісових культур. Глобальні зміни клімату та нашестя шкідників призводять до всихання основних лісотвірних порід (ясеня, граба). Щоб створити високопродуктивні та більш стійкіші ліси майбутнього, розпочато введення в лісові культури таких швидкоростучих порід як горіх чорний, модрина європейська та дугласія. Наразі, їх висаджуємо почергово з сіянцями дуба.

А ще Сокирянський лісгосп першим на території області посадив плантацію перспективного «інтенсивного лісу» –  рослин павловнії, які за мінімальний термін (5-6 років) дають можливість отримати великий обсяг деревної продукції високої якості. Павловнія росте набагато швидше, ніж тополя і верба. Її щорічний приріст не має собі рівних — 3-5 м, а вже за п’ять років висота досягає максимуму — 20 м. Це високе рівне дерево з широкими листками ще називають «дерево-фенікс», адже воно самостійно після зрубу регенерує з кореня.

– Варто порушити питання вирубки лісів. На думку пересічного громадянина, заготівлю деревини лісівники проводять, коли, стільки і де їм заманеться. Це дійсно так?

– Звичайно, ні. Підставою для проведення будь-яких рубок дерев, навіть санітарних,  є матеріали лісовпорядкування. Вони включають характеристику лісових ділянок та заплановані на наступні роки  заходи.  Один раз на десять років спеціальне державне проєктне підприємство виконує лісовпорядні роботи. До речі, нині на території держлісфонду Сокирянського лісгоспу проводяться такі роботи і вперше їх оплачує не держава, а лісгосп, а це більше 1 млн.грн.

На офіційному сайті Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства всі бажаючі можуть ознайомитись з реєстром лісорубних квитків, а на сайті лісгоспу – з переліком санітарно-оздоровчих заходів. Крім того, про лісові роботи письмово повідомляємо органи місцевого самоврядування.

Об’єми лісозаготівлі суворо лімітовані державою. Скажу навіть таке: обсяги заготівлі  Сокирянським лісгоспом значно менші за норми. Так, у нинішньому році заготовлено деревини менше двох третин від дозволеного. А у порівнянні з минулим роком об’єм заготівлі зменшився приблизно на 7-9%.  Питання лісозаготівлі постійно на контролі. Крім того, щорічно цей та інші критерії перевіряють міжнародні аудитори з метою підтвердження дотримання вимог міжнародного стандарту відповідності ведення лісового господарства FSC.

– Ви постійно співпрацюєте з любителями природи, школярі – ваші надійні помічники, чи все встигаєте за планом ?

– Нинішнього року, у зв’язку з аномально теплим температурним режимом,  вже в лютому  розпочалися весняні лісокультурні роботи. Відтак було проведено відновлення лісів на площі 56 га та створено один гектар нового лісу. Висаджено, зверніть увагу, 171 тис. сіянців дуба та ще 17 тис. інших порід.   Крім того, створено плантацію новорічної ялинки на площі близько 2 га.

Як правило, кожного року лісівникам допомагають вихованці учнівського лісництва Романковецького ліцею. Однак, через карантинні заходи ми не змогли залучити юних волонтерів цього року. На допомогу нам прийшли керівники органів влади, підприємств, установ та організацій. Садити ліс почесно і відповідально, тож своїм прикладом заступник голови Чернівецької ОДА Олексій Бойко разом з начальником обласного управління лісового і мисливського господарства Василем Гончаром та головами районної ради і держадміністрації Василем Козаком і Іриною Антонюк підтвердили важливість цієї справи.

– Які ще види діяльності у полі зору працівників лісгоспу?

– У лісі цілий рік кипить робота. Вирощування лісу не обме­жується тільки створенням лісових культур, адже маленькому деревцю в перші роки потрібен особливий догляд. Догляд включає в себе комплекс агротехнічних і лісівничих заходів, які спрямовані на поліпшення умов приживлюваності й росту лісових культур. Хімікати в лісі застосовувати не прийнято, тож всі роботи виконуються лісівниками вручну, або ж механізовано. З початку року  знищено бур’яни, трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід на території близько 400 га, крім того, проведено освітлення та прочищення молодої порослі малоцінних порід на території більше 200 га.

Також у нас працює мисливська дільниця. Власними силами для підгодівлі диких тварин лісівники заготовили майже 20 тонн озимого ячменю, близько 10 тонн сіна та 1500 просолених листяних віників чекають свого часу у лісництвах. Корми використовуємо для підтримання звірів, що перебувають у напіввільних умовах Ломачинецького лісництва. Велика увага приділяється охороні лісових насаджень. Щоденно ліси патрулює рейдова група.

– З радістю подивитись на диких тварин у вольєрах до вас поспішають сотні гостей, чи не так?

– Із відвідувачів жодної оплати не вимагаємо. Кожен охочий впродовж робочого дня може на власні очі побачити диких кабанів, благородних оленів, косуль, поні і, навіть, страусів. Цікавою для кожного, мабуть, є експозиція «Музею лісу», що розповідає про історію лісового господарства Сокирянщини. Крім того, на цій же території діє апібудинок, в якому також безкоштовно ви можете відпочити, підлікуватись. Медики кажуть, що бджолотерапія досить корисна. Сувеніри та продукти лісу охочі можуть придбати у фірмовому магазині «Лісовичок».

Продовжуючи тему відпочинку, хочу зауважити, що лісівники Сокирянщини постійно створюють, оновлюють так звані рекреаційні місця та доглядають за ними. Їх на території лісгоспу облаштовано вже 24! Всі роботи виконуються також за кошти підприємства, отримані від господарської діяльності. Нинішнього року на ці цілі вже спрямовано більше 100 тис. грн. Хочу зазначити, що завершується будівництво 25-го рекреаційного пункту на території Романковецького лісництва. Прикро лише, що відпочиваючі не завжди поважають труд лісівників.

То ж щирі вітання Вам, лісівники! Подяка за працю! Хай робота буде благословенною, життя – цікаве і гармонійне!!!