Шану, повагу і вдячність висловили роботящим людям

Грандіозні, неймовірні по своїй емоційній наповнюваності, історичному екскурсу, шанобливості до кожного жителя Сокирянського району, урочистості відбулися в середу, 5 грудня, з нагоди Дня місцевого самоврядування, 78-ої річниці утворення Сокирянського району та Дня Збройних Сил України.

Зал районного будинку культури був переповнений. Спочатку пошанували самоврядовців. Із гарною, змістовною промовою виступив голова райдержадміністрації П.П.Бескупський, у якій досить компактно визначив історичні віхи соціально-економічного розвитку Сокирянщини, зазначивши, що в кожному успіху був внесок конкретної людини, трудолюбивої, здібної, кмітливої. (Весь виступ газета надрукує у наступному номері.)

Відтак із вітальним словом виступив голова районної ради В.В.Козак. Він наголосив, що саме завдяки єдності жителів району відбулися неабиякі звершення: „15 років тому ніхто не вірив, що за два роки весь район буде газифіковано. Але ми це зробили! У 2004 році мало хто вірив, що довгобуд поліклініки стане до ладу, але це сталося! І тоді погляди всіх спрямувалися на райлікарню, яка розміщалася на той час у 17-ти пристосованих приміщеннях! Але й це ми разом зробили. До доброго звикається швидко, й забувається, якими силами воно дісталося. Тепер – дивлюся на цей зал, у якому ми зібралися, і думаю: ви всі заслуговуєте кращого. І новий Палац культури ми таки завершимо! Хоча навіть у ньому буде мало місця для того, щоб зібрати водночас усіх тих людей, хто заслуговує на слова вдячності… Якщо ми будемо триматися разом (як би там комусь не хотілося нас роз’єднати), то позитивних зрушень у нас буде значно більше. Я прошу ветеранів, щоб вони розказували своїм дітям і внукам, як вони важко працювали. Я сам собі вже не вірю, що о-пів на шосту ранку багато років тому я вже був на фермі… Поклонімося ветеранам за їхній великий труд. У нас є ще багато завдань. Нині ми маємо надзвичайно великий спротив з боку вищих ешелонів влади щодо створення великої Сокирянської громади. Але якщо ми будемо разом, то доб’ємося, щоб Сокирянщина жила і далі розвивалася…”

Зал декілька разів дружніми, вдячними оплесками переривав цю вітальну промову.

Відтак з нагоди Дня місцевого самоврядування за сумлінну працю, особистий внесок у розвиток рідного краю ювілейними медалями „100 років Буковинського віча” нагороджено Гвіздовецького сільського голову Івана Гангала, Корманського сільського голову Олесю Базелюк, Сербичанського сільського голову Михайла Братушка, Романковецького сільського голову Валерія Ваданюка, Лопатівського сільського голову Віктора Коцмана. Ожівського сільського голову Раїсу Шевчук, Братанівського сільського голову Василя Лєсніка, Селищанського сільського голову Віталія Новоженю, Грубнянського сільського голову Олександра Кутейнікова (був відсутній через перебування в лавах резервістів ЗСУ). Серед нагороджених директор Дністровської ГАЕС, депутат Чернівецької обласної ради, заслужений енергетик України Василь Субота. А також ветерани місцевого самоврядування та державної служби Зінаїда Швець та Валентина Янцеловська.

Почесні грамоти райдержадміністрації та районної ради вручено ветеранам місцевого самоврядування М.С.Боднарю, І.В. Горинчею, Л.І.Кефі, Т.М.Мартинюк, Л.Ф.Пленгей, Л.І.Степа­ненко, В.А.Трофан­чук, Г.І.Харабарі, С.І.Чоп та М.О.Шпанюк.

Із 78-ю річницею утворення Сокирянського району присутніх у залі привітав заступник голови ради директорів Корпорації „Сварог Вест Груп” по Південному регіону В.І.Дєдов, який нагородив Почесними грамотами голову районної ради В.В.Козака, сільських голів В.П.Чорного, М.Д.Братушка, О.І.Гуйвана, В.В.Ваданюка, В.І.Коцмана, І.М.Гончара та В.М.Лєсніка.

Теплі, сердечні слова в цей день прозвучали на адресу воїнів, які захищали і зараз захищають кордони України в зоні ООС. За високий професіоналізм, активну громадянську позицію та з нагоди відзначення Дня Збройних Сил України і 78-ї річниці утворення Сокирянського району оголошено Подяки райдержадміністрації та районної ради: – Федору Аузяку, жителю с.Вашківці; Юрію Бузурному, жителю с.Михалкове; Михайлу Баштану, жителю с.Новоолексіївка; Ігорю Гавдюку, жителю м.Сокиряни; Віталію Трояну, жителю с.Вашківці; Валерію Кушніру, Сергію Козиру, жителям м.Сокиряни; Леоніду Лисому, жителю с.Романківці; Ігорю Присакарю, жителю м.Сокиряни; Анатолію Ростягаєву, жителю с.Ожеве; Івану Серебрянському, Віталію Чосику, жителям м.Сокиряни.

Зал стоячи і аплодуючи вітав наших воїнів-захисників.

Таким щемним до болю був момент, коли на сцену запросили вдову загиблого воїна Степана Загребельного Віру Борисівну та її синочка. Присутні також стоячи вітали їх, співчували і співпереживали втрату її чоловіка і батька. (Список нагороджених буде продовжено у наступному номері газети.)

Приємним сюрпризом для всіх став виступ артистів Чернівецької філармонії.

Потужними, об’єд­нуючими кроками пройшов селами урочистий марафон „Сокирянщина моя”. Він знову нагадав нам усім нашу непросту історію, звитяги і прикрощі. Але всі ми зробили один важливий висновок: лише разом, в одній Сокирянській родині, ми – сила, спроможна діяти на перспективу, на злагоду, на творення…

Валентина ГАФІНЧУК