Сокирянська ОДПІ інформує

У разі анулювання реєстрації  платника ПДВ та виключення із реєстру декларація за останній податковий період подається у терміни визначені Податковим Кодексом

 

У Сокирянській ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, що суб’єкти господарювання, реєстрацію ПДВ яких анульовано та виключено їх із реєстру платників ПДВ, після закінчення граничних термінів не мають можливості подавати  податкові декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період та інші податкові періоди, за які звітність не подана.

Враховуючи, що для платників ПДВ звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених ПКУ, календарний квартал (п.202.1 ст.202 ПКУ) то відповідно до п.49.18 ст.49 та п.203.1 ст.203 ПКУ податкові декларації, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Якщо платник, звітує несвоєчасно, то  нарахування ПДВ буде здійснено контролюючим органом і до такого платника будуть застосовані штрафні санкції, визначені пп.54.3.1 п.54.3 ст.54, п.120.1 ст.120, п.123.1 ст.123 ПКУ.

 

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                    А. М. Петрів

 

Cокирянська ОДПІ: благодійна допомога волонтерам не оподатковується

У Сокирянській ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, що у волонтерів (АТО), які внесені до Реєстру  не виникає об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб, при отриманні  благодійної  допомоги , в тому числі у негрошовій формі. Дані Реєстру волонтерів АТО можна звірити на офіційному порталі Державна фіскальна служба України за посиланням:http://sfs.gov.ua/volontery.

Відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги, отриманої благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпункті «а» цього підпункту (безпосередньо таким особам або через Міністерство оборони України, Головне управління Національної гвардії України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, Міністерство внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, через органи управління інших утворених відповідно до законів України військових формувань, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету), у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов’язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги.

Правила цього підпункту застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками – фізичними особами у звітному податковому році, що передує року їх внесення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції.

Для цілей цього підпункту до членів сімей учасників бойових дій та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні належать: дружина, чоловік, які не одружилися вдруге, батьки, дід та баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти – інваліди.

Зазначені у цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено антитерористичну операцію.

Сума (вартість) зазначеної у цьому підпункті благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, визначається згідно з п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ.

 

 

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                   А. М. Петрів

 

Сокирянська ОДПІ:для продавців підакцизної продукції запроваджено новий електронний сервіс

У Сокирянській ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляють, що для зручності продавців підакцизної продукції на офіційному порталі Державна фіскальна служба України за посиланням http://sfs.gov.ua/cigars функціонує електронний сервіс «Інформація про максимальні роздрібні ціни виробників та імпортерів підакцизних товарів (продукції)».

За допомогою даного сервісу платники податків можуть  сформувати запит та отимати дану інформацію.

У регіональному фіскальному відомстві також нагадують, що у разі роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками  або  імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу тютюнових виробів, застосовується штраф у розмірі 100 відсотків вартості наявних у суб’єкта  господарювання тютюнових  виробів, але не менше 10000 гривень (ст. 17 Закону України № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового,коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»).

 

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                   А. М. Петрів