Сокирянська ОТГ за показниками наповнення бюджету – на останньому місці в області

Ось і промайнув  рік існування Сокирянської об’єднаної територіальної громади. Як правило,  по завершенню календарного періоду прийнято підбивати підсумки, а влада, відповідно до існуючих норм законодавства мала б всенародно прозвітувати про проведену роботу. Адже,  як зазначено у ч.7 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» –  сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. Однак, більшість сокирянців за останні каденції нинішнього міського голови жодного разу не були присутні на щорічних звітах, більше тог,о навіть не знали про їх проведення, тож і цього року ніхто не здивувався, що обговорення результатів роботи міської ради не було. Або ж було, однак,  де і коли, достеменно невідомо. Радієм від того,  що хоч в міській газеті пан мер розповів про здобутки. Однак, не все так добре, як розповідає міський голова. Як відомо, основою для розвитку громади є наповнення бюджету. А ось тут справи у Сокирянах вкрай кепські.

У інтерв’ю міській газеті Василь Равлик хвалиться: «Наявне істотне зростання доходів бюджету об’єднаної територіальної громади. В порівнянні з 2015 роком бюджет Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади (разом місто Сокиряни і село Коболчин) зріс у 6 разів… Переваги та успіхи Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади очевидні, їх не може не бачити лише не зрячий, або той, хто не хоче бачити»

Все ніби так, але  бюджет ОТГ зріс в основному за рахунок перерозподілу субвенцій з районного бюджету на міський. А от з власними надходженнями, за що в першу чергу відповідає немалий виконавчий апарат міськради, м’яко кажучи, не все так добре. Відповідно до  аналізу Департаменту фінансів Чернівецької ОДА,  наша громада за всіма показниками пасе задніх (таблиці додаються).

Виконання планових показників, затверджених міською радою  по доходах загального фонду за 2016 рік, у  Сокирянах аж 103,3%, а це передостаннє місце серед громад та районів Чернівецької області, для прикладу в ОТГ с.Вашківці виконання становить 208,8%, ОТГ с.Волока 147,8%.

Приріст надходжень доходів загального фонду місцевого бюджету Сокирянської ОТГ  за 2016 рік порівняно з минулорічним – 33,4%, і це найгірший показник на Чернівеччині, адже у тієї ж  ОТГ с.Вашківці даний показник більший майже в три рази і становить 93,5%, у ОТГ с.Рукшин 62,6%, навіть у Сокирянського району приріст склав 49,9%.

У розрізі основних видів податків ситуація аналогічна – останні місця. Приріст надходжень податку на доходи фізичних осіб  проти минулорічних у Сокирянській ОТГ становить якихось 27,9%, при тому, що середньообласний показник – 48,7%, а в інших об’єднаних громадах, таких як ОТГ Усть-Путила,  створили сприятливі умови для росту цього виду платежу аж на 107,9%.

Окрема тема –  податок на землю. Де як не тут, показати здобутки, адже у Сокирянській ОТГ значна частина земель сільськогосподарського призначення закладена під багаторічні насадження. Сади «оточили» Сокиряни та Коболчин з усіх сторін. Користувачі угідь отримують прибутки, а от ріст надходженнь цього виду платежу бажає бути кращим. У Сокирянській ОТГ, знову нижче середньо обласного – 46,7%.

Більше того, у Сокирянській ОТГ, єдиній у області, зафіксовано зменшення  надходжень єдиного податку за 2016  у порівнянні з 2015 роком на 6,9%. Але це і не дивно, адже у місті Сокиряни та селі Кобочин припинили підприємницьку в 2016 році 95 підприємців (53,3% від загальної цифри, знятих з реєстрації по району), від початку 2017 – 79 (36%)  !!!

Отакі «супер- досягнення» Сокирянської ОТГ під головуванням Василя Равлика. І це не все. Мова цифр абсолютно точна, які успіхи бачить міський голова, якими фактами оперує ? Що конкретно робить з тими  прибутками, якими хвалиться ? Міг би хоч раз сказати, звітуючи перед громадою, а не в « 7 днів».