Сокирянські рятувальники провели рейд на річці Дністер

Рятувальники Сокирянщини провели профілактичний рейд місцями масового відпочинку людей на березі річки Дністер.
Проблема загибелі людей на водоймах особливої актуальності набуває зазвичай у купальний сезон, хоча насправді водні об’єкти здатні забирати життя тих, хто не дотримується відповідних правил, практично цілорічно.

Найбільш корисний відпочинок влітку – це відпочинок на воді. Більшість наших краян, а особливо діти, полюбляють проводити свій вільний час на березі річки, озера чи ставка. Рятувальники роблять усе можливе, щоб цей відпочинок був безпечний. Одним із способів проведення такої роботи є профілактичні рейди у місцях масового відпочинку людей на водних об’єктах.

Фахівці пожежно-рятувальної служби провели профілактичний рейд місцями масового відпочинку людей на водоймах Сокирянщини. Найпроблемніше на такі теми спілкуватися із підлітками, які відпочивають поблизу водойм самостійно, вважаючи себе достатньо дорослими. Діти зізнаються, що правила безпечної поведінки пам’ятають з шкільних уроків, проте деякі із засторог ігнорують, оскільки вважають, що їх відпочинок має бути веселим і цікавим, а дотримання відповідних правил певною мірою обмежує їх поведінку і не приносить повного задоволення від відпочинку.

Рятувальники провели відповідну масово-роз’яснювальну роботу серед відпочивальників. Людям пояснили правила безпечного поводження поблизу води, роздали застережливі листівки.

Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією, не купайтеся напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді непередбачувана. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно чатують біля піщаних кіс, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти. Небезпечними для купання є гірські ріки, адже вони мають стрімку течію, яка може збити з ніг. Дно і береги таких водойм кам’янисті, тому при пірнанні чи падінні можна отримати травми. Будьте уважні і не нехтуйте порадами фахівців!

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає вас під час відпочинку біля водойм дотримуватися елементарних правил безпеки:

– не лишайте дітей без нагляду біля води;

– не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

– температура води повинна бути не нижче +17 °С, в більш холодній перебувати небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 – 5 хвилин;

– не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;

– пам’ятайте — відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах;

– ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

– не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Будьте обережні та у випадку небезпеки телефонуйте до Служби порятунку за номером “101”!