Спадкоємці І ступеня споріднення декларацію про майновий стан і доходи не подають

У разі отримання спадщини від членів сім’ї І ступеня споріднення,  вартість успадкування власності оподатковується за «0» ставкою податку на доходи фізичних осіб і відповідно дані суми не відображаються в декларації про майновий стан і доходи.

Нормами пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України визначено, що членами сім’ї фізичної особи  І ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ ступень споріднення.

Фізична особа, яка отримає спадщину від члена сім’ї ІІ ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Якщо ж майно успадковує фізична особа, яка має статус дитини-сироти, але якій виповнилось 18 років, від члена родини ІІ ступеня споріднення, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Нагадуємо, що особа, у разі досягнення нею повноліття, втрачає статус дитини, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Сокирянська ОДПІ  звертає увагу: декларування доходів здійснюється у Центрах обслуговування платників податків на базі Сокирянської ОДПІ та її  Новодністровського відділення за адресами : в м.Сокиряни вул..Перемоги 10, в м.Новодністровськ мк р-н Сонячний, д/у Теремок

Адреси ЦОПів Чернівецької області можна переглянути за посиланням: http://cv.minrd.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

 

Начальник  ОДПІ                                                 Л.В.Серебрянська         

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 + = 29