Статор гідрогенератора-двигуна перенесено

3 листопада 2015 року стало іще однією пам’ятною датою для керівництва, будівельників, експлуатаційників, монтажників Дністровської ГАЕС та задіяних субпідрядних організацій – усієї великої команди професіоналів, що спільно, кожен у своїй галузі,  щоденною важкою працею наближають день пуску гідроагрегата № 3. Опівдні чисельне представництво фахівців-гідроенергетиків, на чолі з генеральним директором ПАТ «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, губернатором Буковини Олександром Фищуком, директором філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василем Суботою стали свідками успішного перенесення статора гідрогенератора вагою 540 тонн у шахту ГА № 3 за допомогою експлуатаційного крана вантажопідйомністю 840 тонн на проектне місце.

Статор – величезна нерухома частина гідрогенератора-двигуна, корпус якого складається 6 секторів, сердечник – із 250 тисяч статорних сегментів, а обмотка – з 1440 штук стрижнів та з’єднувальних шин, вражав усіх своїми розмірами. Адже діаметр його сягає близько 14 м! Під час опускання статора кожен без винятку свідок цієї вагомої для компанії «Укргідроенерго», замовника – філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», генпідрядника – Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» та всіх причетних фахівців будівельно-монтажних робіт події не міг не вражатися силі й потужності людського розуму, звитяжної праці й глобальності цього унікального вітчизняного проекту.

Як зазначив генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, «ця історична мить стала результатом копіткої роботи, адже упродовж близько двох годин до шахти опускався статор, який, без перебільшення, є серцем гідроагрегата. Раніше було проблемою недостатнє фінансування для того, щоб пуск агрегата відбувся саме цього року. На сьогодні ці кошти є, і це забезпечило монтаж однієї із основних частини агрегата, вага якої – 540 тонн».

Із неабияким захопленням вагомістю цієї події та шаною за важкий цілодобовий труд подякував кожному без винятку працівнику і ділився враженнями від побаченого і губернатор Чернівецької області Олександр Фишук, наголошуючи, що спорудженням Дністровської ГАЕС пишається наш край, а відтак – і вся Україна.

Із особливою гордістю і, водночас, великою відповідальністю, спостерігав за історичною миттю та схвильованими поглядами усіх присутніх у машинному залі директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота, серце якого переповнювала глибока вдячність за високофахову майстерність, розуміння та професіоналізм усіх без винятку учасників цього довготривалого і надскладного процесу на об’єкті, що є  унікальним витвором інженерної науки, де сконцентроване надпотужне вітчизняне обладнання та обладнання світових лідерів гідроенергетики.

За інформацією фахівців відділу обладнання філії, вузли і деталі статора, а їх близько 10 тисяч, були запроектовані та виготовлені ДП «Електроважмаш», укрупнювальне збирання статора відбувалося на монтажному майданчику Дністровської ГАЕС, роботи виконували ТОВ «Дністер-СГЕМ» і ТОВ «Дніпро-СГЕМ». Збирання статора розпочато 21 квітня 2014 року. Корпус статора було зібрано в кільце 8 липня, після чого розпочався етап розгонки та вставлення призм, які слугують для фіксації сердечника статора. Встановлення призм завершено 24 жовтня 2014 року. Шихтовка сердечника статора разом з опресовками, випробуваннями, роботами по коригуванню форми сердечника, приваркою косинок та затягуванням на шпильки – 17 квітня 2015 року. Надалі монтажниками було розпочато укладання обмотки статора, яка разом із пайкою головок стрижнів, встановленням бандажних кілець, з’єднувальних шин, ізоляційними роботами, запіканням обмотки, розклиновкою та серією випробувань фактично завершена 1 листопада 2015 року. А тиждень тому, 25 жовтня, у шахту гідроагрегата було перенесено ротор, загальна монтажна вага якого складає 780 тонн, не враховуючи вагу пристосувань для переносу ротора.

Тим часом, спостерігаючи за повільним опускання статора у шахту ГА № 3 з 85-ої відмітки на глибину близько 30 м, і керівництво компанії, філії, краю, і фахівці, що докладали максимум зусиль для успішного проведення запланованих будівельно-монтажних робіт, і численне представництво ЗМІ неодмінно уявляли той час, коли після завершення будівництва Дністровська ГАЕС забезпечить підвищення надійності енергопостачання та розширить енергосистеми держави і стане найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи та шостою за масштабами гідроенергетики в світі.

І вже під час успішного фінішу цієї листопадової події у машзалі Дністровської ГАЕС яскраво пригадався її початок: перед самим стартом, коли поважне представництво рушило до шахти третього гідроагрегату, майже непомітною залишилась одна промовиста картина – на самому краєчку шахти ГД № 2 «Вікторія» спокійно проходжалися двійко голубів. Цей Божий знак підсилив віру у те, що і надалі усі події на Дністровській ГАЕС, як і в Україні, відбуватимуться лише у мирі та злагоді, бо ж віддавна відомо, що голуб – символ миру.

Інформацію підготувала Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю філії

Фото Руслана ВОЛОШИНА