Ставлення до людей похилого віку – безумовний показник людяності: за підтримки районної влади Сокирянський територіальний центр соціального обслуговування продовжує ефективно функціонувати, навіть, у найважчі часи
photo_2020-10-21_14-20-06

Сокирянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у нашому  районі існує  майже 28 років (20 грудня).  Це найкращий заклад не тільки в Чернівецькій області, а і у всьому Західному регіоні країни.   Вже 8 років як я працюю на посаді директора цієї установи, до цього – 10 років віддала освітній галузі.

Не дивлячись на те, що з кожним роком у нашій державі стає все більше і більше незахищеної малозабезпеченої верстви населення, на превеликий жаль, з боку держави  все менше і менше уваги приділяється соціальній сфері. А з 2014 року взагалі складається таке враження, що соціальні служби поступово винищують. Людям доводиться  виконувати  нелегку роботу за мізерні заробітні плати і періодично переживати через скорочення.

І хоча кошторисні призначення терцентру складаються із фінансування районного бюджету і з субвенцій двох ОТГ (Сокирянської і Вашковецької), фактично, ми вже який рік функціонуємо завдяки районному кошторису і  підтримці голови районної ради Козака В.В. Тому що з початку створення Сокирянської та Вашковецької ОТГ про бюджет розвитку ми забули. Першочерговим вже було питання виплати заробітної плати працівникам. Виплати надбавок, премій не дуже турбувало керівництво ОТГ, тому премії до професійного свята, до 8 березня, хоч і невеликі, перекривалися з районного бюджету завдяки сприянню Василя Васильовича. А у кінці 2017 року (страшно пригадати як ми з людьми поважного віку відстоювали терцентр), Сокирянська ОТГ, не вважаючи соціальний захист свого населення першочерговим і важливим, заборгувала терцентру  350 тис. грн., які так і не виплатили. То хочу сказати, що і ці кошти на  заробітну плату працівникам  були виділені і виплачені з районного бюджету,  за що ми всі щиро  дякуємо Козаку Василю Васильовичу.

Я сьогодні говорю конкретно про роботу працівників терцентру. Основним завданням нашої організації є надання якісних соціальних послуг громадянам похилого віку та повнолітнім інвалідам.  Є 4 відділення: відділення  соціальнї допомоги вдома, відділення денного перебування, відділення організації  надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.У штаті 98 працівників. У нас усіх різні функціональні обовязки, але завдання одне – забезпечити належний догляд за людьми старшого віку, які цього потребують, оточити їх турботою та піклуванням, не залишити їх наодинці зі своїми болями та проблемами. Хочу зауважити, що весною під час строгого  карантину не у всіх областях країни, навіть не у всіх районах нашої області працювали працівники відділення соціальної допомоги вдома. А  45 соціальних  робітників Сокирянського терцентру, не дивлячись на те, що могли наразити себе і свою родину на небезпеку, не залишали 496 підопічних ні на один день. Це дуже добре, що у нашій установі працюють люди з великими, добрими серцями, але дуже б хотілося щоб ця праця гідно оплачувалася.

Приємно і дуже відрадно й важливо, що під час пандемії  на медицину виділяються додатково кошти. Користуючись нагодою, хочу подякувати медикам за важку й виснажливу працю, особливо у цей складний час.  Але, все таки, повертаюся до наболівшого, хочеться щоб не забували і соціальну сферу. З департаменту соціального  захисту населення облдержадміністрації надсилають листи, що необхідно виплачувати премії до 200% соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома та працівникам будинку для пристарілих, але звідки – не пишуть, коштів на ці виплати не додають до районного бюджету, а ОТГ цим  питанням не переймаються.  Тому маємо те, що маємо.

Нині на Сокирянщині проживають 333 учасники Великої вітчизняної війни, 9 учасників бойових дій та 74 вдови ВВв,  1800 ветеранів праці,  2660- дітей війни, 11 реабілітованих жертв політичних репресій на Україні, 5079 пенсіонерів за віком. Частина з них, а саме 2647 знаходиться на обслуговуванні відділеннями терцентру. За цими цифрами –  реальні люди

З різними потребами і проблемами. Їм і допомагають працівники районного терцентру. Передусім тим, хто волею долі залишився один.

Користуючись нагодою, хочу нагадати, що після вимушеного простою у зв’язку з пандемією з 16 липня відновили роботу працівники відділення денного перебування та перукар і кравчиня відділення організації адресної натуральної та грошової допомоги.   Тому запрошуємо всіх бажаючих людей поважного віку відвідати наш  міні-санаторій, оазис тепла і розуміння, переваги  якого можуть оцінювати не зарозумілі чиновники, а потребуючі уваги і турботи люди на схилі літ. Ми вже неодноразово писали, говорили у ЗМІ про широкий спектр послуг, дороге медичне і реабілітаційне обладнання, чуйне ставлення персоналу, вдячність відвідувачів закладу.

Стосовно відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру хочу сказати, що   тут створені сприятливі умови для проживання підопічних. Вони забезпечені якісним медобслуговуванням, повноцінним 4-разовим харчуванням та належним доглядом за ними.   Наші жителі дуже задоволені умовами. Вони мають живе спілкування, належний   догляд.   Щоб підтвердити сказане наведу один з прикладів. У відділенні проживає вже 2 роки житель на платній основі.  Зараз син хоче його забрати тому що змінилися обставини, але наш житель відмовився, мотивуючи це тим,  що не хоче бути один у 4-х стінах. Тут він має з ким спілкуватися, вчасно  їсть, має належний догляд.

Також у нас при відділенні організації надання адресної та натуральної допомоги працює банк одягу теплих речей та ін. Тому відповідні категорії можуть звертатися до нас. Є діючий прокатний пункт, де можна отримати засоби реабілітації на певний період.

Не можу не сказати декілька слів про акцію «Милосердя», яка чомусь не модна у нашому районі з 2014 року. До 2017 року всі  мотивували, що кошти направляють на підтримку учасників АТО. Зараз  кошти на спецрахунок просто не поступають, хоча ми, як і завжди, пишемо, говоримо у ЗМІ, даємо запрошення за підписом керівництва про участь у цій акції. Незмінним щорічним учасником акції є тільки Грубнянська школа. Я щиро дякую адміністрації  школи, вчительському та  учнівському колективам за гуманітарну щорічну допомогу у вигляді сільськогосподарських продуктів харчування для жителів пристарілого будинку у с. Романківці. У інших районах ситуація значно краща, а може просто щедріші ті, хто має більше ніж на хліб і масло. Звертаюся до всіх: будьте милосердніші. Не забувайте, що «якщо відчуваєш біль – ти живий, а якщо відчуваєш чужий біль – ти людина».

Можна ще багато говорити, але я думаю цього достатньо щоб зрозуміти важливість роботи працівника соціальної сфери. Користуючись нагодою, я хочу подякувати усім працівникам терцентру за нелегку роботу у цей складний період, а районній владі – за підтримку нас працівників і наших підопічних. Бажаю усім міцного здоров’я та Божого благословіння.

Ставлення до людей похилого віку, як і ставлення до малих дітей є безумовним показником людяності. На превеликий жаль, в житті, ці питання часто стають предметом спекуляцій та розмінною монетою у змаганнях як великих політиків так і дрібних чиновників.

Директор Сокирянського територіального

центру соціального обслуговування

Наталія Гановська