Страшне перо не в гусака, або як обласні чиновники вигороджують сокирянських казнокрадів
img_14

За радянських часів  у журналі “Перець” була рубрика “Страшне перо не в гусака”, де розміщували різноманітні рукописні “ляпи”. Сьогодні лаври цього славетного сатиричного видання могли б приміряти на себе автори інформації про здобутки Сокирянської об’єднаної громади з гучною назвою «Реформа в дії: Сокирянська ОТГ активно використовує надані державою можливості». Таланту невідомих авторів, які звояли цей шедевр і розмістили на офіційному Інтернет-ресурсі Чернівецької обласної державної адміністрації, позаздрили б навіть Остап Вишня чи Микола Гоголь. Всі бажаючі можуть ознайомитись з оригіналом інформації за посиланням:

https://bukoda.gov.ua/new/1504

Проте… Це було б смішно, якби не так сумно. Адже чиновники обласної державної адміністрації, покриваючи таким чином своїх «сокирянських друзів» навмисно чи ні,  перешкоджають реалізації реформи децентралізації, популяризуючи найгірші приклади. Крім того,  подібні факти, на нашу думку, підривають і так невисокий рейтинг виконавчої влади, адже замість того, щоб використати всі наявні повноваження для упередження зловживанням  бюджетними коштами головами громад і мінімізувати їх нераціональне використання,   у ОДА приводять Сокирянський приклад, як взірець.

І так процитуємо кілька перлів цієї гуморески:

«У 2018 році громада (тобто Сокирянська ОТГ) отримала державну субвенцію на розвиток інфраструктури у розмірі 1 млн. грн. За отримані кошти ОТГ практично завершила капітальний ремонт доріг з асфальтобетонним покриттям на вулицях Давиденка, Поповича в м. Сокиряни Сокирянського району Чернівецької області»   Вдумайтесь: «практично завершила».  Що автори розуміють під словом практично, – важко здогадатись. Однак, чисельні  ями, що залишись після, так званого, капітального ремонту і на вулиці Поповича і на вулиці Давиденка – це, напевне, «практично завершили». І те, що правоохоронні органи розслідують привласнення приватним підприємством «Дорлідер Поділля», напевне, не без участі керівництва Сокирянської міської ради,  бюджетних кошті в розмірі 369 тис. грн., виділених на ремонт вищеназваних вулиць у Сокирянах, напевне, лише додає позитиву.

http://nordbess-news.cv.ua/wp-admin/post.php?post=42138&action=edit

Далі  – за текстом:

«Іншим джерелом фінансування з державного бюджету для Сокирянської об’єднаної громади стали кошти державного фонду регіонального розвитку. З цих надходжень впродовж 2018-2019 років громадою здійснюється реалізація проекту «Реконструкція парку відпочинку в м. Сокиряни Сокирянського району Чернівецької області» на загальну суму 2,7 млн. грн. Від початку року з державного бюджету до бюджету ОТГ надійшло 322,7 тис., а станом на 01.11.2018 освоєно – 222,7 тис. грн.»

Після цього абзацу взагалі починаємо підозрювати, що ми живемо в інших Сокирянах. Адже в нинішньому році, як засвідчують чиновники Чернівецької ОДА, вже «реалізовується» ремонт міського парку відпочинку, більше того, на цьому об’єкті до листопада   «освоєно» 222 тис. грн.,  виділених державою, а на сьогоднішню дату, підозрюємо, підрядник використав і всі 322 тис. грн.

Відтак, замість того щоб сперечатись, просимо  авторів цього «гумористичного матеріалу» від жителів громади – приїдьте і покажіть, що вже реконструювали у Сокирянському міському парку. Можливо, місцеві мешканці щось не побачили? Крім того, цей проект, як і більшість, що реалізовуються Сокирянською об’єднаною громадою, теж не обділений увагою правоохоронних органів, тут виникли запитання щодо проведення тендерних процедур. За посиланням ви можете ознайомитись з розслідуванням обласних журналістів за цим фактом:

https://molbuk.ua/chernovtsy_news/157852-dvi-firmy-rozpylyaly-25-mln-grn-na-rekonstrukciyu-parku-v-sokyryanakh.html

Крім того, автор згадує ще 400 тис. грн. із надходжень субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку, які направлені на продовження капітального ремонту дошкільного навчального закладу “Дзвіночок” в с. Коболчин. Північно-Бессарабський інформаційний портал раніше  за допомогою фото розповів громадськості про якість «капітального ремонту» ДНЗ у селі Коболчин, тому не будемо знову зупинятись на цьому об’єкті.

А на завершення автор констатує: «Отже, варто зазначити, що Сокирянська ОТГ використовує необхідні дієві інструменти децентралізації, які стимулюють розвиток громади».

Тут ми не можемо не погодитись – нинішнє керівництво ОТГ дійсно навчилось використовувати «дієві інструменти децентралізації» для свого особистого збагачення. При цьому забуваючи стимулювати розвиток громади. Аналізуючи багатомільйонні надходження до Сокирянської громади, про які звітують чиновники Чернівецької ОДА, можна лише захоплюватись вмінню нинішньої міської влади перетворювати бюджетні кошти у повітря, та віртуозно линяти від відповідальності. Втім, все більше і більше навіть вони починають відчувати, як на їх шиї затягується зашморок народного гніву та соціально безвідповідальний етап завершується, як правило, гірким часом розплати і важкого покарання за … БРЕХНЮ і ПІДСТУПНІСТЬ.