«Створюємо ліси разом»: На Буковині зростатиме ще мільйон нових деревцят.
Ліс

Лісоводи нашого краю раціонально використовують кожну погожу днину. Осінь – сприятливий час для посадки нових лісів.  Вже 1 жовтня лісівники Буковини активно долучаються до кампанії з «великого лісового будівництва»  в рамках виконання Програми Президента України «Зелена країна». Нагадаємо, що в анонсованій Державним агентством лісових ресурсів України дорожній карті за три роки заплановано висадити 1 мільярд  дерев та  збільшити площі лісових насаджень впродовж 10 років  на 1 мільйон гектарів.

Державні лісогосподарські підприємства ефективно провели підготовчі заходи і повністю готові  до виконання взятих на себе зобов’язань. Навіть не експерти розуміють, що головне під час створення зелених насаджень  – якісний посадковий матеріал. У підприємствах. діяльність яких координує Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства,  нинішнього року активно розпочали впроваджувати нові технології вирощування сіянців лісоутворюючих порід. Так, сучасну теплицю з автоматичним поливом та притінюючим майданчиком потужністю до 140 тис. сіянців на рік запущено у Сокирянському лісгоспі. У Оршівському базисному лісовому розсаднику Чернівецького лісгоспу, освоїли також технологію вирощування майбутнього лісу в касетах. А високогір’ї – у Яблунецькому лісництві Путильського держлісгоспу за сприятливих погодніх умов готові до висаджування сіянців ялиці, ялини, дугласії та модрини, вирощених також в спеціальних лунках, заповнених сумішшю торфу та поживних речовин.

Впродовж літа і осені лісгоспи Чернівеччини максимально оновили, або ж відновили наявну техніку – закупили нові лісові борозні культиватори та плуги. Відтак цієї осені заплановано закласти рекордну кількість лісу – 224 гектари і висадити до 1 мільйона лісових сіянців та саджанців.

Жовтень та листопад обіцяють бути досить насиченими на заходи та акції, толоки і трудові десанти. Крім масового та колективного висаджування дерев лісівниками заплановані відкриття екологічних стежок, навчальних класів під відкритим небом, створення нових учнівських лісництв, безліч творчих конкурсів та екскурсій.

Вичерпний перелік цьогорічних осінніх заходів державних лісогосподарських підприємств Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства у рамках акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» розміщено на офіційному сайті управління. Плани заходів акції також висвітлені на сайтах державних лісогосподарських підприємств Чернівецького ОУЛМГ.

Запрошуємо всіх охочих долучатися до заходів громадської Акції «Створюємо ліси разом» в рамках виконання Програми Президента України «Зелена країна»!

Традиційно, як і навесні мільйон дерев буде висаджено дбайливими і вмілими руками лісівників та всіх друзів лісу.