Таке об’єднання нас роз’єднує (ВІДЕО)

У вівторок у Сокирянах побувала міжфракційна робоча група депутатів Чернівецької обласної ради. Вона прибула з метою якої було вивчення думок щодо внесення змін до Перспективного плану створення об’єднаних громад. У засіданні взяли участь члени районної робочої групи, у т.ч. сільські голови, а також представники Офісу реформ та обласного управління регіонального розвитку.

Розмова вийшла бурхливою, пристрасті вирували. У кожної із підгруп (так можна було розподілити присутніх у залі районної ради) було своє бачення реформи децентралізації.

Перший заступник голови облдержадміністрації М.В.Павлюк відразу застеріг: робоча група, яка прибула в Сокиряни, це не гості, а буковинці, які прагнуть, аби реформа принесла району успіх.

Чому на Сокирянщині дискусія щодо процесу створення ОТГ триває досі, свою думку висловив голова райдержадміністрації П.П.Бескупський. Зокрема, зазначивши, що з самого початку в області не врахували думку жителів району в особі районної робочої групи. Із самого початку все було зроблено неправильно. Тому в реформуванні ми відстали на 2 роки. Щоб не втратити фінансову підтримку з боку держави, дали можливість створити дві штучні громади – Сокирянську і Вашковецьку. Тепер же будь-яка пропозиція до співпраці Сокирянською міською радою ігнорується.

У центрі будь-якої реформи, підкреслив голова районної ради В.В.Козак, має бути людина. Але в даному випадку про інтереси людей ніхто не подумав. Десятки років районна влада піклувалася не лише про великі, а й про маленькі села, їхні школи, дитсадки та ФАПи. І великі села погоджувались на такий перерозподіл коштів. Якби реформатори справді думали про людей, то на Сокирянщині створили б одну громаду. Не важливо, Романковецьку, Новодністровську чи Сокирянську, але одну. У такій ситуації правильніше було б провести місцевий референдум.

Саме такий висновок випливав із виступу депутата Ожівської сільради. Ця проста сільська жінка висловила дуже мудрі думки. Коли в сім’ї виникає та чи інша проблема, вона сідає за стіл і вирішує, що робити. А що вийшло на сільських громадських слуханнях? Поприїжджали „гості” звідусіль і не давали поговорити спокійно, а нав’язували свою, „єдино правильну” думку. Як зауважила виступаюча, в Ожевому сільські депутати обходили свої округи, і люди висловили бажання бути в одній Сокирянській громаді. Бо влада із Сокирян завжди допомагала їхньому маленькому селу, яке все, що треба, мало. А за 40 років від Новодністровська не отримали нічого. Та що сталося потім? „Небайдужі” активісти, які за все своє життя палець об палець нічого для громади не зробили, почали бігати по селу, залякувати людей. Ходили межа в межу, „наказували”, як треба голосувати на громадських слуханнях.

Дуже прикро, що саме за таких обставин, які змалювала ожівська депутатка (неабиякого тиску, інтриг, маніпулювання фактами, нахабства на межі бандитизму), проходили громадські слухання і в інших селах. Спокійної, розсудливої, зваженої розмови практично ніде не вийшло.

А тому й закрадається думка, що крім трьох китів децентралізації – добровільності, спроможності, доступності – у нашому районі була й політична складова. Інакше, як пояснити, що успішний, передовий, розвиваючий район за 2 роки перетворився в якусь трясовину містечкової боротьби.

Представник з області детально проаналізувала успіхи об’єднаних громад, вказавши у кожній мінуси. „А якими були б мінуси, якби ОТГ утворив район вцілому?” – запитала начальник фінуправління О.Д.Чорна. Як виявилось, ці мінуси були б у рази меншими.

Але маємо те, що маємо. Хоч міський голова старався переконати всіх в успішності Сокирянської ОТГ, яке він бачить, а жителі міста чомусь ні, неправомірним залишається той факт, що міська рада процес дооб’єднання хоче провести, виходячи зі своїх розрахунків і за своїм вибором сіл.

Та, як сказав депутат районної ради В.М.Степаненко, райцентр допомагали розбудовувати і розвивати абсолютно всі села. У великій мірі саме за їхній рахунок. А з чим зараз залишаються Кормань, Селище, Грубна, Братанівка, Лопатів? Про це запитували і сільські голови. І про яку доступність тоді йдеться? Доступність до чого? До обмеженості в усьому, до бідності? Тож, як висловились виступаючі, таке об’єднання нас лише роз’єднує.

Депутат районної ради М.Є.Олійник із Грубної досить різко оцінила ситуацію, мовляв, в області сіли в кабінеті й розділили наш район, не запитавши людей у Грубній, Шишківцях і т.д., чого вони хотять: „Всем начхать на наш район…” А коли сказала, що Сокирянський міський голова порекомендував Грубній „йти до Кельменців”, В.С.Равлик не стримав емоцій і сказав цій інтелігентній, освіченій, небайдужій, шанованій в селі і в районі жінці, що вона бреше. Таке хамство обурило присутніх. Взагалі, Василь Степанович не добирав слів, з його уст вилітало – „брехня”, „брешете”, „нікчемні”.

„І що з цим чоловіком сталося? – донеслося збоку. – Був інтелігентний педагог, а перетворився в озлоблену бабу з ринку, яка бризкає слиною…”

Дісталося від В.С.Равлика й районній газеті. Зокрема, за розміщену публікацію „Децентралізація чи утилізація?”, у якій йшлося про втрати при реформуванні, особливо для малих сіл. Як загрозливо повідомив В.С.Равлик ,цей примірник газети доставили Прем’єр-міністру В.Б.Гройсману з надією, що нам „відкрутять” голови. А за що? Газета лише повторила те, про що говорять у Верховній Раді. Це ж народний депутат сказав, що „децентралізація” обертається масовим знищенням сільрад. А це найкоротший шлях до деградації і зникнення села. Не стане сільради – разом з нею щезнуть школа, дитсадок, ФАП, клуб, а там і саме село…Щоб місцеві громади стали фінансово самодостатніми, потрібно лише зробити сільради повноцінними органами влади на всій їх території…”

В.С.Равлик надривно обурився, що „Дністрові зорі” не роздержавились. Для „особливо обдарованих” ще раз пояснюємо: процес роздержавлення районної газети розпочато. Згідно із „Дорожньою картою” реформування, розробленою Національною спілкою журналістів України, належить здійснити 15 кроків. У колективі проведено збори, протокол яких передано у районну раду. Відтак сесія райради прийняла рішення про початок покрокового процесу роздержавлення. Поки що у стадії завершення І етап роздержавлення, до якого увійшли 4 районні газети з області .„Дністрові зорі” разом із рештою газет – у ІІ етапі… Хоч юридично райрада ще вважається співзасновником райгазети, але фактично – газета вже роздержавлена. Словом, пане голово, подбайте про свою газету…

Подякувала усім, хто приїхав із Чернівців, за приділену увагу заступник голови районної робочої групи Г.І.Харабара. У свою чергу вона зауважила представникам Офісу реформ на те, що треба йти до людей і питати, чого вони хочуть. Бо нині жителі району обурені, а малими селами взагалі ніхто не цікавиться.

Загалом зустріч видалася досить насиченою на думки, пропозиції і взаємні звинувачення. Тому депутат обласної ради Л.І.Бортич закликала у подальшому до конструктивного діалогу: „Сідайте і розмовляйте, а не пишіть доповідні. Не думайте лише про кошти, які зможете заробити, а подбайте у першу чергу про свій край, подумайте про тих людей, які вас обирали”. Згадала депутат і про сайт Букінфо, який „спрямував” свою роботу виключно на Сокирянський район.

„Мені зрозуміла позиція всіх, – сказав на завершення розмови голова міжфракційної групи М.І.Гайнічеру. – Я свою думку в області висловлю. Є над чим попрацювати і Офісу реформ…”

Сподіваємось, що основну тезу – „Для чого ділити напрацьоване? Усім решті сіл треба дооб’єднуватись до Сокирянської ОТГ”, – висловлену на зустрічі, в області почують…

Валентина ГАФІНЧУК