Трудівниці дбайливо доглядають молоді лісові насадження Сокирянщини

Не зупиняються ні на день роботи у ДП «Сокирянське лісове господарство». Після завершення висадки молодих дерев у відкритий ґрунт лісівники взялися за підтримання їх росту. Догляд за молодими насадженнями потребує багато фізичних і фінансових затрат. В перші роки їх просапують, прокошують ручним або механізованим способом. Відтак чи не найважча робота лягає на жіночі плечі. Щороку в березні на підприємство влаштовуються на сезонну роботу близько тридцяти працівниць. При чому, більшість з них виконують такі роботи  в лісогосподарстві десятиліттями.

Нині в урочищі «Бабине» на 34 кварталі Кельменецького лісництва бригада з чотирьох працівниць під головуванням Тетяни Бендри щодня просапує минулорічні насадження дуба звичайного. За словами  Тетяни Олександрівни, яка вже 23 роки працює в лісництві, робота у них досить відповідальна та важлива. «Мало лише посадити ліс, впродовж багатьох років потрібно дбати про молоді насадження, знищуючи бур’яни, трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід, створюючи сприятливі умови для росту та розвитку рослин» – зазначила бригадирша.

Вміло зрізуючи бур’яни та зайві молоді порослі,  лісівниці формують бажаний склад і густоту насаджень, кількісне співвідношення між породами, виділяючи головну. Відтак працювати потрібно обережно, щоб не пошкодити тендітне стебло сіянця. Завершуючи одну ділянку догляду за молодим лісом, ланка Тетяни Бендри переходить на іншу, і так до самої осені. Крім того,  на відповідальності жінок  – вирощування сіянців для майбутньої посадки.

На угіддях Івановецького базисного розсадника в цей же час вручну обробляє підрослі сіянці підрозділ під головуванням Тетяни Гуцул. Тетяна Василівна щиро розповідає, що колектив в них дружній і працьовитий. Дівчата завжди підтримують одна одну, допомагають, радять. Причому, найстаранніше працює наймолодша працівниця бригади, яка в порівнянні з іншими нещодавно долучилась до їх складу. Ірина Дудка лише півтора року займається сезонною роботою в лісництві, однак вже може дати фору досвідченим колегам.

У планах ДП «Сокирянське лісове господарство»  охопити доглядом у нинішньому році 505 гектарів молодих лісових насаджень. Відтак більше 70 гектарів вже оброблені міцними і в той же час ніжними руками сезонних лісових працівниць.

Прес-служба ДП «Сокирянське лісове господарство»