У школах і садочках Сокирянщини діти мають бути забезпечені здоровим та збалансованим харчуванням
118716387_198782121663407_4683540152893695770_o

На цьому наголосив голова районної ради Василь Козак на конференції педагогічних працівників району, яка нещодавно відбулась в районній державній адміністрації.

Як повідомила начальник відділу освіти районної державної адміністрації Галина Рябко,  організації збалансованого та якісного харчування приділяється посилена увага. З метою впровадження в районі регіональної програми «Дітям Буковини – здорове харчування», керівниками закладів освіти розроблено паспорти харчоблоків, які  погоджені в районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.

Як пояснює керівник вказаного управління Іван Лисий, затвердженими паспортами регламентовано низку аспектів, які сприяють суттєвому покращенню організації харчування дітей в закладах освіти. Зазначеними документами передбачено контроль за якістю харчових продуктів, оновлення харчоблоків, кухонного інвентарю, меблів та техніки, а також приміщень.

Іван Миколайович зауважив, що завдяки злагодженій співпраці закладів освіти з районним управлінням Держпродспоживслужби, в напрямку покращення організації харчування дітей, в загальноосвітніх навчальних закладах та дошкільних установах району впроваджено багато позитивних змін, збалансовано меню, в окремих установах здійснено заміну кухонних меблів та інвентарю. Відповідна робота  триває.

Голова районної ради Василь Козак вкотре наголосив на якості харчових продуктів, які надають підприємства-постачальники для приготування їжі дітям. «Директор школи повинен особисто контролювати, які продукти постачають дітям і в яких умовах вони транспортуються», – зазначив Василь Васильович.

Начальник відділу освіти районної державної адміністрації Галина Рябко повідомила, що обов’язковим безкоштовним гарячим харчуванням в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району охоплено дітей пільгової категорії – дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних інклюзивних класах.

Поряд з цим, за ініціативою голови районної ради Василя Козака, яку підтримали депутати районної ради, рішенням сесії Сокирянської районної ради від 07.11.2013 року №52/14-13, безкоштовно в закладах освіти району також харчуються діти, які проживають в сім’ях, що опинились у складних життєвих обставинах.

«Ці діти повинні бути під особливою увагою вчителів та директора школи, які повинні знати про проблеми цих школярів, їх потреби та бажання. Ви маєте особисто контролювати, щоб такі учні щоденно отримували в школі гаряче харчування», – наголосив Василь Васильович.