У Сокирянах знову – проблеми з питною водою

Впродовж березня нинішнього року спеціалістами Сокирянського районного відділу лабораторних досліджень ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» неодноразово виявлено  позитивні показники забруднення питної води у контрольних точках забору  комунального водопроводу. Про це повідомили у Сокирянському районному управлінні  Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Так,  вода питна, яка була відібрана та досліджена з контрольних точок комунального водопроводу міста Сокиряни працівниками районного відділу лабораторних досліджень має позитивні знахідки, а саме:

  • контрольна точка ДСНС м. Сокиряни № аналізу 8 від 15 березня – по мікробіологічних показниках (загальні колі форми);
  • контрольна точка «Відділ прикордонної служби» м. Сокиряни від 26.03.2018 р. по мікробіологічних показниках (загальні колі форми);
  • каптаж «Шипіт» № аналізу 12 від 22.03.2018р. – по фізико-хімічних показниках – перевищення вмісту хлоридів;
  • контрольна точка «Відділ прикордонної служби» м. Сокиряни №51 від 30.03.2018 року – по мікробіологічних показниках (загальні колі форми).

Відтак, Сокирянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області зобов’язало  міську владу  провести знезараження водопровідної мережі комунального водопроводу Сокирян з наступним відбором та проведенням досліджень  води питної з контрольних точок і    проінформувати населення райцентру через  ЗМІ про час проведення цих робіт. Крім того,  розробити програму проведення капітального ремонту системи водопостачання міста Сокиряни та забезпечити її фінансування, щоб назавжди вирішити проблему забезпечення питною водою жителів міста.

Втім, як завжди, про проведення «гіперхлорування» жителі райцентру, і то не всі, дізнались лише у суботу після обіду, з поодиноких оголошень на стовпах та дверях під’їздів багатоповерхівок. А відтак більшість сокирянців продовжувала вживати воду у звичному режимі.

Однак, навряд чи дезінфекція мереж надовго вирішить проблему якості питної води у Сокирянах. Радянський водогін вже давно зношений, а в трубах, за твердженням спеціалістів, активно розвиваються паразити і шкідливі мікроорганізми. Однак, міська влада вперто намагається замаскувати проблему, або ж знайти «цапів-відбувайлів», аби лише не вирішувати її. Звичайно, реконструкція міських мереж водопостачання потребує значних коштів та тривалого терміну, однак, якщо не починати сьогодні, то коли? У сусідніх Кельменцях, напевне,  місцеві чиновники більше переймаються проблемами пересічних громадян, то ж і без статусу ОТГ вже завершують подібні роботи. Але ж навіщо Равлику водогін, йому джип ближче до … душі…. Вчергове ми є свідками,  як у Сокирянах влада не бажає, або ж не може  дбати належним чином про комунальне майно, благоустрій та забезпечення умов для життєдіяльності, а також виконувати волю сокирянців.

Тож виникає цілком закономірне питання,  чи потрібна Сокирянам така влада?