У Сокирянському лісгоспі провели «омолодження» павловнії

Минулого  року лісівники ДП «Сокирянське лісове господарство», перейнявши досвід  закордонних  колег,   висадили  плантацію площею 0,5 га павловнії, або ж,  як її ще називають , – адамове дерево на території Ломачинецького лісництва.

З 320 саджанців цієї екзотичної рослини, через рясні минулорічні дощі прийнялось більше половини, тож за рахунок реалізатора посадкового матеріалу пізньої весни була доповнена плантація.

«Впродовж усього року ми дбайливо доглядали та уважно стежили за розвитком нових дерев, відтак набирались досвіду. Рослини показали гарний приріст, деякі вже восени досягли двох і більше метрів висоти. Павловнія  в рік  посадки більшу частину своїх ресурсів витрачала переважно на розвиток кореневої системи, тому, відповідно до рекомендацій спеціалістів, ми провели обрізку пагонів лише нинішньої весни, дочекавшись завершення заморозків», – повідомив провідний інженер лісових культур ДП «Сокирянське лісове господарство» Олександр Цвентарний.

Відтак спеціалісти лісгоспу дбайливо обрізали стовбур кожного молодого дерева, обробивши після цього зріз, щоб рослину не пошкодили хвороби та шкідники. Поряд з цим, вчергове було проведено фрезування масиву та видалення бур’янів для кращого приросту пагонів.

Із початком нового сезону вирощування від кореневої системи павловнії будуть  видалені  нові молоді пагони, лісівники залишать лише по одному найміцнішому паростку.  Відтак , завдяки більшому діаметру стовбура підвищиться можливість перенесення достатньої кількості води і поживних речовин.

У Китаї павловнія широко застосовується не тільки в народній медицині, а й у фармацевтиці, а насіння є джерелом виробництва технічного масла.  Дерево користується підвищеним попитом у виробництві меблів, фанери, в авіа- і суднобудуванні, при виготовленні музичних інструментів, сувенірів, іграшок, спортивного інвентарю. Насадження цієї культури здатні запобігати ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах, відновлювати в найкоротші терміни ділянки землі, постраждалі від пожеж, зсувів, селів та інших природних руйнувань.

За словами начальника Чернівецького обласного управління мисливського та лісового господарства Василя Гончара, у разі,  якщо павловнія буде добре переносити кліматичні умови нашого регіону, а деревина буде користуватись попитом, то і в  інших держлісгоспах Буковини лісівники висадять плантації цієї високорентабельної рослини.

Прес-служба ДП «Сокирянське лісове господарство»