У Василівському освітньому закладі проведено «Тиждень початкової школи»

Протягом тижня, з 10 лютого по 15 лютого 2020 року, у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів с. Василівка відбувся тиждень початкової школи «Наша школа початкова відкриває двері!».

Мета полягає в тому, щоб допомогти вчителю посилити інтерес учнів до певного предмета, виявити і розвинути дитячі здібності, презентувати нові форми, моделі, технології організації навчання та змістовного дозвілля учнів. Форми реалізації цієї мети направлені на виявлення творчих учителів, обдарованих учнів; інноваційних педагогічних технологій; на з’ясування методичних умов, що забезпечують успішну діяльність учителів.

Реалізація основних завдань у рамках тижня:

  • активізація методичної роботи, розвиток творчої діяльності, професійної майстерності та компетентності педагогів;
  • створення у навчально-виховному процесі атмосфери успіху, яка сприяє розвитку особистості дитини, розкриттю унікальних здібностей вихованців, відчуття радості за свої досягнення, віри у власні сили, наполегливості у подоланні труднощів;
  • обмін педагогічним досвідом.

Робота була спланована так, щоб заходи охоплювали різні сфери діяльності вчителів та учнів, були цікавими, корисними, сприяли інтелектуальному та творчому розвитку учнів. При складанні плану заходів вчителі врахували побажання та інтереси дітей. Кожен день тижня було ознаменовано назвою, девізом та кольором.

ПОНЕДІЛОК «ДЕНЬ ЧИТАЙЛИКІВ»

10 лютого

Девіз: «Хто багато читає, той багато знає»

Розпочався тиждень організаційною лінійкою – відкриттям, на якій учні познайомилися з планом проведення тижня  початкової школи «Наша школа початкова відкриває двері!» та були налаштовані на творчий підхід до отриманих завдань та активну участь у всіх запланованих заходах.

Цього дня було проведено урок навчання грамоти у 1 класі на тему: «Письмо великої букви Х під лічбу. Мовні ігри. Списування з друкованого тексту» вчителем початкових класів Костюк Майєю Володимирівною, де діти працювали в групах над кросвордом, складали «Асоціативний кущ», старанно виводили літери та слова з літерою Х, за допомогою методу «Кубування» виконували творчі завдання, із захопленням грали у словесні хованки, гру «Так чи ні». В ході рефлексії  свої враження від уроку відтворили на пелюстках квітів.

Виховний захід «У світі казки чарівної» запропонували учням 1-2  класів Костюк М. В. та Ольхова В. М., на якому  діти відгадували уривки з казок, відгадували казкових героїв з телеграм від поштаря Печкіна та Білосніжки, а з чарівного кошика діставали та відгадували речі з казок, складали пазли-картинки казок. А насамкінець переглянули інсценізацію казки на новий лад «Ріпка» у виконанні учнів 1 класу.

На протязі першого дні було визначено переможців у конкурсі на кращий зошит з української мови «Зошитове свято» серед учні 1-4 класів: Лисий Назар, Шкута Юлія – учні 1 класу; Дудник Ангеліна, Цимбалюк Катерина – учениці 2 класу; Ольхова Олександра, Подорожна Анастасія – учениці 3 класу; Костюк Каріна – учениця 4 класу. А  також відмітили найкращих читачів шкільної бібліотеки серед учнів 2-4 класів: Цимбалюк Катерина, Ткачук Дмитро – учні 2 класу; Полуектов Владислав, Шкрябатовська Анастасія – учні 3 класу; Костюк Каріна, Шкута Вікторія – учениці 4 класу.

Цього ж дня всі учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Василівка споглядали мистецькі здібності учнів початкових класів у конкурсі дитячого малюнка «Казковий вернісаж».

ВІВТОРОК – ДЕНЬ ЕРУДИТІВ

11 лютого

Девіз: «Мало мати хороший розум, головне добре його застосовувати»

На протязі цього дня було організовано  інтелектуальні перерви, де учні початкових класів розгадували кросворди, ребуси та загадки.  На урок математики  на тему: «Ділення складених іменованих чисел на одноцифрові. Складання й обчислення виразів. Розв’язування задач» запросили учні 4 класу та вчитель початкових класів Івасюк Тетяна Вікторівна. На уроці діти віртуально поринули у чудову країну Єгипет, на річку Ніл за маршрутними листами. Разом з єгиптянами записали цифри на каліграфічній хвилинці, відповіді у математичному диктанті, за допомогою пірамід розшифровували тему уроку та знаходили ширину піраміди Хеопса. Протягом уроку обчислювали вирази, працювали над задачами, дізнаючись про прикраси цариці Нефертіті, у групах «синіх та зелених пірамід» обговорювали вирази та записували їхнє розв’язання.

Для розширення кругозору учнів з математики, сприянню розвитку швидкісних обчислень, логічного мислення, уваги, виховуванню навичок роботи в команді, інтересу до занять математикою класним керівником Івасюк Тетяною Вікторівною було проведено позакласний захід «Математичний калейдоскоп» серед учнів 3- 4 класів. Команда «Розумники» (4 клас) та команда «Знайки» (3 клас) із задоволенням взяли участь у математичній розминці, конкурсах «Порахуй-но», «Поміркуй-но», у розв’занні задач-жартів, математичних фокусах, розгадуванні кросвордів. За підсумками конкурсів  перемогла команда «Знайки» (3 клас).

Другого дня було визначено переможців у конкурсі на кращий зошит з математики «Мій зошит посміхається» серед учні 1-4 класів: Лисий Назар, Шкута Юлія, Галагоц Лілія – учні 1 класу; Трач Вікторія, Базалук Катерина, Лиса Анастасія – учениці  2 класу, Ольхова Олександра, Подорожна Анастасія – учениці  3 класу, Ольхова Анастасія, Колєснік Каріна, Шкута Вікторія – учениці 4 класу.

СЕРЕДА – ДЕНЬ ЛЮБИТЕЛІВ ПРИРОДИ (зелений)

12 лютого

Девіз: «Будь природі вірним другом!»

Для формування чуйності і доброзичливості та сприянню розвитку в учнів мотивації та добрих гуманних вчинків  було проведено урок «Я досліджую світ» у 2 класі  на тему: «Чи завжди треба бути добрими. Друзі» вчителем початкових класів Ольховою Вікторією Миколаївною, де за допомогою гри «Шифрувальники»  дізналися тему уроку, створювали емоційний настрій з енергізатором «Сердечко». У грі «Залиш собі» діти збирали найкращі риси людини, у грі «Комплімент» старалися розрізнити різні поняття. Працюючи в групах, складали прислів’я про добро, в іграх «Займи позицію» та «І я…» розказували свій вибір дій в різних ситуаціях. На підсумку уроку другокласники розфарбували мішечки доброти і записали свої добрі справи.

Для розширення та поглиблення екологічної культури дітей, узагальнення знань про тварин та виховання дбайливого ставлення до природи класним керівником Ольховою В.М.  було проведено вікторину «Подорожуємо світом природи» для учнів 1-2 класів. Учасники команд   «Лимончики», «Колобки», «Сміливці» розгадували лісові загадки. Згодом кожна команда виготовляла колажі «Тварини лісу», «Свійські тварини». Обидві команди правильно заповнили кросворд «Звірі». У конкурсі «Буває. Не буває» обидва представники команд показали гарні знання у розділі «Нежива природа». Усі учасники дружно долучилися до конкурсу «Збери пазли із зображенням осені» та повторили правила поведінки у природі. Перемогу у грі здобула команда «Лимончики».

Цього дня у кожному класі початкової школи відбулися перегляди відео сюжетів «Планета в небезпеці!»  з подальшим обговоренням.

ЧЕТВЕР  – ДЕНЬ ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ

13 лютого

Девіз: «Здоров’я дитини – це скарб для країни»

Цей день розпочався із виступу шкільної медсестри «Профілактика захворювань» перед учнями початкової школи. Микола Васильович розповів про небезпеки, які підстерігають дітей у зимовий період та шляхи запобігання хвороб та методи лікування застудних захворювань. Згодом діти переглянули мультфільм «Корисні підказки. Стоп застуда!» та «Поради лікаря Нехворійка».

Протягом тижня відбувався конкурс фізкультхвилинок « Ні хвилиночки не гаймо, фізкультхвилинку починаймо!»

З метою формувати вміння будувати процес самонавчання, продуктивно працювати в групах, здобувати потрібну інформацію, поглибити уявлення про користь та шкоду від вогню було проведено урок основ здоров’я на тему «Про правила пожежної безпеки» у 3 класі  вчителем початкових класів Кушнір Оленою Іванівною. На протязі уроку учні працювали у групах, складаючи ментальні карти «Пожежа», де висвітлили причини пожеж за участі людини, без участі людини, їхні види, згадали горючі речовини та предмети, речовини, матеріали, що використовують для їх гасіння, склали правила пожежної безпеки в побуті та в лісі, тематичні прислів’я. Для закріплення використали вправи «Горить – не горить», «Відгадай героїв казок», ігри «Пожежна тривога», «Знайди іграшки».

Для розвитку рухового апарату, удосконалення умінь та навичок та виховання колективізму та взаємодопомоги вчителі фізичної культури Кушнір О. І. та  Зелений Вадим Анатолійович провели  спортивні змагання «Веселі старти» серед учнів 1-4 класів. Школярі брали участь в естафетах «М’яч командирові», «З берега на берег», «Передача м’яча над головою», «Колобок», «Будуємо будинок», «Змійка», «Стрибки в мішках», «Швидкий скейт». Перемогу здобули  учні 4 класу та їх класний керівник Івасюк Тетяна Вікторівна.

П’ЯТНИЦЯ – ДЕНЬ ТВОРЧИХ ДІТЕЙ

14 лютого

Девіз: «У кожній дитині сонце. Тільки дайте йому світити.»

Цього  дня  у кожному із початкових класів працювала арт-майстерня «Валентинки своїми руками». Кожна зроблена валентинка була наповнена ніжністю, любов’ю та радісними почуттями від спогадів про тих, кому вони адресуватимуться.

З метою виявлення та презентації обдарованих дітей загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  с. Василівка цього дня організовано та проведено майстер клас гри на музичних інструментах та  фестиваль дитячої творчості і талантів «Х- фактор», які принесли безліч приємних і незабутніх вражень для дітвори та всіх присутніх.

Всі учні початкової школи з нетерпінням чекали лінійки-закриття тижня початкової школи «Наша школа початкова відкриває двері!». Адже знають, буде підведено підсумки тижня, протягом якого отримали чимало знань та вмінь, пізнали багато нового і цікавого, працюючи у групах, парах та командах на різних заходах підготовленими учителями початкових класів: Кушнір Оленою Іванівною, Костюк Майєю Володимирівною, Івасюк Тетяною Вікторівною та Ольховою Вікторією Миколаїівною. На лінійці виступила директор загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Василівка Нігалатій Тамара Іванівна, яка подякувала за професійно, творчо проведений предметний тиждень і побажала  учням бути завжди такими активними, здібними, а вчителям залишатися «факелами» своєї справи  у новому освітньому просторі.

І насамкінець Тамара Іванівна вручила грамоти і подяки учням, батькам за перемогу та активну участь у проведених заходах на протязі тижня початкової школи «Наша школа початкова відкриває двері!».

Тиждень початкових класів у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів с. Василівка  закінчився, але продовжуватиметься праця вчителів, які пробуджують творчість і пізнання, підтримують інтерес та бажання вчитися. Учителі початкових класів ще раз довели, що вони справжні фахівці своєї справи, а учні нашої школи – найрозумніші, найталановитіші.

Тиждень початкової школи ще раз переконує у тому, що дитяча творчість, мов кринична вода, яку черпаємо, а їй немає ні кінця, ні краю. Будемо й надалі пізнавати її глибинні джерела!