“Учитель року – 2020” – це творча співпраця однодумців

У час, коли багато людей зневірилося в українській освіті й учителях зокрема, спостерігаємо зовсім протилежне явище: наш освітній простір рясніє активними, не байдужими до своєї справи іменами. Ні, це не всесвітньо відомі педагоги, не вчителі зі шкіл приватних чи “новоформатних”. Це – вчителі зі звичайних сільських навчальних закладів, які з року в рік демонструють свою майстерність у конкурсі «Учитель року», щоправда, у різних номінаціях.

Цьогоріч  конкурс об’єднав  спеціалістів у номінаціях «Початкова школа», «Хімія», «Історія», «Образотворче мистецтво» та «Зарубіжна література» не задля того, аби визначити найкращого, а щоб показати здобутки учителів,  яким вистачило сміливості взяти участь у «Вчителі року» і серед номінантів здобути найвищу сумарну кількість балів.

Найкращого насправді неможливо виявити, адже педагоги, зазвичай, дуже скромні й вимогливі до себе, вони багато працюють, їхні результати не завжди є супервисокими, а відтак навіть творчі вчителі вважають себе недостойними. Не треба бути найкращим для всіх – це неможливо, нереально й безглуздо. Головне – любити те, що робиш, і мати повагу серед своїх дітей.

«Є три професії, якими не можна оволодіти, – це учитель, лікар і артист,

ними потрібно народитися», – казала легендарна Фаїна Раневська. Але, напевно, учитель – то найважча спеціальність, бо учитель – це і педагог, і лікар – цілитель дитячих душ, і актор, який мусить, заходячи в клас, забути про власні проблеми й настільки щиро зіграти свою роль, щоб діти повірили. Більше того, вчитель мусить розбиратися в різноманітних інноваційних технологіях, бути гнучким, мобільним, знати психологію дітей.  Сьогодення вимагає від кожного педагога відповідальності, відмови від шаблонних форм і методів роботи, уміння творчо будувати навчально-виховний процес. Головне – учитель має бути творчою особистістю.

На професійному рингу Сокирянщини зустрілися амбітні й ініціативні представники молодого покоління і ті, за чиїми плечима багаторічний досвід, а разом вони – команда сильних, креативних, розмаїтих учителів. А команда – це різні здібності й ролі, але спільна мета: здолати ще одну вершину і вдосконалитись, заявити про себе як про фахово компетентну, творчу особистість.

Ще до відкриття конкурсу, а саме 15 листопада, у ОНЗ «Романковецька гімназія імені К.Ф.Поповича» відбулося  перше конкурсне випробування – «Тестування з фахової майстерності». Учасники відповідали на питання з дидактики, методики та психології, показавши достойний результат.  Варто відзначити, що цей етап був неабиякою мотивацією для конкурсантів. А попереду у них залишалося ще декілька днів на те, щоб погортати сторінки методичних посібників.

25 листопада було людно і гамірно у Михалківському НВК, адже розпочинався урочистим відкриттям 25 конкурс «Учитель року». А після свята для конкурсантів розпочалася круговерть жеребкувань, методичних практикумів, проєктів, експромтів, майстер-класів…

Приємно відзначити, що конкурс проходив в атмосфері взаєморозуміння й товариської підтримки. Це була «творча співпраця однодумців», бо співпереживали один за одного, обмінювалися порадами і враженнями… Отож, разом зуміли опанували багато цікавих методичних ідей. Було нелегко: мозок плавився, як у пеклі, тому, що мусили складати плани, заповнювати технологічні картки, мобілізувати учнів на навчання, бо ж тільки-но почули їх імена, а уже необхідно зрозуміти, як зацікавити дітей, з чого почати, чим налаштувати на співпрацю. Але подекуди ентузіазм номінантів, що прагнули показати свій професіоналізм, перевершив очікування.  Звичайно, не всі конкурсні випробування виявилися для учасників посильними.

Сьогодні в контексті реформ і змін середньої школи ми багато говоримо про НУШ, принцип дитиноцентризму, компетентнісний потенціал на уроках, проте, як виявилося, реалізувати все це на практиці вельми непросто. Журі прагнули розгледіти в конкурсантках не лише професійні риси, не лише їх уміння оперувати методичним інструментарієм, а й «людяність», без якої неможливо говорити про ціннісний потенціал НУШ. Лише ті, хто відчувають дітей, їх біль, емоції, їх прагнення й боріння, — лише такі педагоги зможуть сформувати нову платформу для освітньої траєкторії ХХІ століття.

Учителі початкових класів – то початок, дороговказ, фундамент до формування особистості, об’єкт для наслідування, їх слова – незаперечна істина. Для молодших учнів кожне заняття – це урок життя, а тому на ньому не можливі фальш і штучні емоції.

Членів журі вразила щирість конкурсантів, що змагалися у номінації «Початкова школа». Вони демонстрували неординарність у відборі методів та прийомів, які використовують у роботі зі школярами молодшої ланки. Навчити наймолодших можна, тільки зацікавивши їх. Педагоги робили це за допомогою інтерактивних вправ, навчали діток у групах, інтегрували предмети, використовували проектне навчання,  навчали критичному мисленню через дослідження та ігри. А своїми манерами, голосом, тембром, доброзичливістю, посмішкою намагалися сформувати у дітей толерантність і повагу до загальнолюдських цінностей.

Журі   (Неміш Ганна Дмитрівна, Дідик Ірина Анатоліївна, Колєснікова Жанна Миколаївна, Одажів Наталя Вололимирівна, Тимко Лариса Дмитрівна) переконані, що конкурс «Учитель року» є доказом високої професійної майстерності вчителів початкових класів, адже навчання наймолодших є престижною місією в суспільстві, тому нехай усвідомлення цієї місії додасть вам, шановні конкурсанти, мудрої думки, гордих почуттів, сили та наснаги, бо не варто зупинятися на досягнутому.

Учитель історії – це особлива повинність, винятковий склад душі й розуму, це відповідальність, самовіддача, терпіння. Історики прагнуть бути віддзеркаленням сучасності, провідником нового. Історія – це предмет, який «люблять не тільки жінки», а тому серед конкурсантів були і чоловіки.  Для кожного з них школа – це життя, а вчительський талант – це, насамперед, покликання і невтомна праця, що не може звершитись у якійсь єдиній меті.

Усі претенденти на перемогу продемонстрували високий професіональний рівень, ініціативність, творчість, що сприяло результативності виконаних завдань. Педагоги довели, що досконало володіють сучасними методиками і технологіями викладання предмета, впроваджують проблемне навчання з використанням інформаційних технологій, метод критичного мислення, дискусійні методики та інше.

Аналізуючи результати конкурсних випробувань, журі дійшли висновку, що історики відібрали із методичних надбань усе прогресивне і організовують навчальний процес так, щоб забезпечити його дослідницький і пошуковий характер. Учасники конкурсу в номінації «Історія» гідно пройшли всі випробування і довели, що наші учителі історії (незважаючи на стаж) – сучасні, надзвичайно мудрі, талановиті й невтомні.  Спілкування з ними дає відповіді на безліч питань. А чи доводилося комусь спостерігати, як дискутують історики? У кожного своя думка, власне бачення, різні аргументи… Це, дійсно, захоплює і спонукає до вивчення минулого. Випробування довело, що «серце, віддане дітям», пульсує живою силою і сьогодні, засвідчивши високу фахову підготовку.

Мудрі греки говорили: «Якщо не можеш перемогти ворога, зроби його союзником». Тож члени журі (Гавдюк Роман Миколайович, Нікуліца Вадим Вікторович,  Соломко Олександр Феофанович,  Гимплюк Наталія Іванівна) бажають вам, щоб усі школярі були вашими союзниками, бо тільки знаючи свої витоки, зможемо збудувати нову державу.

Є у школах предмет, на вивчення якого відводиться мінімум годин, про його матеріальне й дидактичне забезпечення й говорити не доводиться, але учителі мають величезне бажання працювати, адже саме вони можуть пояснити, що ми їмо, з чого складається повітря, як взаємодіють речовини, уміють навіть фокуси показувати і пояснювати їх. Це вчителі хімії, які теж беруть участь у нинішньому конкурсі «Учитель року- 2020».

Якщо педагог знаючий, то урок хімії стає особливим, привабливим, бо хімія і життя нерозривно пов’язані.  У дітей виникає багато питань з теми, що вивчається, вони самостійно перечитують літературу, шукають інформацію в Інтернеті.

Від випробування до випробування хіміки демонстрували глибокі знання з предмета, а на уроках прагнули сформувати в учнів творче хімічне мислення, пробудити любов до предмета, хоча це було їхнє єдине «побачення». Цікаво було спостерігати, як горіли очі в дітей, коли проводилися хімічні досліди та експерименти на уроках. А вогонь у спиртівці та їх старання символізували жагу до знань.

Конкурсанти з номінації «Хімія», напевно, єдині, що мислять точно і послідовно, бо така специфіка їх предмета. Але креативності у презентації педагогічних здобутків вистачало. Одні хіміки зуміли проявити свої експериментальні навики і продемонстрували вміння організовувати дослідницько-пошукову діяльність; інші представили широкий спектр інноваційних педагогічних  прийомів та методів, які використовують у своїй діяльності.  Не обійшлося й без ситуацій, у розв’язанні яких допомогло почуття гумору.

Під час конкурсних випробувань членам журі важливо було розгледіти тих учителів, які мислять творчо, не перенасичують урок розрахунками та формулами, а прив’язують матеріал до сьогодення, сучасного побуту людини, екологічних проблем, питань здоров’я і того, що дійсно турбує підлітка, бо лише так можна реалізувати ключову компетентність «навчатися упродовж життя».

Знаннями здивувати можна дуже рідко, тому члени журі (Римарчук Ірина Миколаївна, Погребняк Ніна Вікторівна, Козак Валентина Іванівна, Герасимчук Мар’яна Геннадіївна ) бажають вам разом із школярами  відкрити шляхи до знань, а також винаходити, креативити, творити там, де простого способу пошуку знань недостатньо.

Учительське щастя – бачити блиск в очах своїх учнів, спостерігати, як вони занурюються у світ творчості, коли роблять свої маленькі відкриття у складному процесі пізнання нового. Тому, починаючи із шкільного навчального закладу, педагог покликаний розвивати в дітей художній смак, виховувати любов до прекрасного, не тільки вчити малювати, але й зробити школярів гідними послідовниками тих духовних цінностей, які заповіли нам талановиті предки.

У номінації «Образотворче мистецтво» брали участь четверо учасників. За чотири конкурсні дні вони неодноразово продемонстрували свою фахову майстерність. Журі відзначило високу кваліфікацію педагогів та їх уміння організувати роботу з учнями, використовуючи  інноваційні технології. Під час проведення уроків простежувалася  інтеграція з іншими видами мистецтва. Під керівництвом учителів діти знайомилися з мовою фарб, детально вивчали пейзаж, аби згодом відтворити його, ознайомилися з традиціями українців у декоративно-ужитковому мистецтві.

Школа – це рух, яким живуть діти, це вічна дорога самопізнання та самовдосконалення. І це добре, коли учні не плетуться все життя слідом за вчителем, а намагаються його обігнати, бо, напевно, це і є головне призначення педагога – «порадіти висоті їх підйому». Члени журі  (Пастушок Олександр Іванович, Яковина Галина Іванівна, Сумнєвич Неоніла Андріївна, Рошко Лідія Петрівна) бажають вам таких учнів, які прославлять ваші імена, вписавши їх у світову культуру.

Філологи – це вчителі, залюблені у свою справу, тому їх обожнюють діти, а все, що вони роблять, – легке й зрозуміле, бо природне. Вони найактивніше беруть участь у конкурсах. Ось і нині маємо аж сім учасниць у номінації «Зарубіжна література», перед якими команда журі поставила завдання знайти свій неповторний методичний і «людський» ключ до тексту на уроці зарубіжної літератури, відштовхуючись від змісту, даючи учням можливість створювати власні уявні світи.

Робота з літературним текстом багатогранна, а тому потребує застосування різних методик. Номінантки презентували майстер-класи, складали технологічні карти вивчення літературного твору, аналізували віршовий твір, проводили уроки. Усі конкурсні випробування були побудовані не стільки на вивченні матеріалу, як на його дослідженні, а тому конкурсанткам треба було показати навички застосування методу проектів, пошуково-дослідницької діяльності та технології критичного мислення, яка передбачає провокаційні питання, дискусії, жарти, міжпредметні зв’язки.

Особливу увагу вчителі відводили психологічним портретам персонажів, бо так побудовані твори, що персонажа треба сприймати через призму його вчинків та психологію.

Сучасний учень не уявляє себе без Інтернету і гаджетів, а тому педагог має підіграти дитині, використавши це з користю. Отож, сучасний урок не можливий без використання ІКТ, що сприяє підвищенню пізнавального інтересу до предмета, допомагає урізноманітнити уроки; але текст, дошка і крейда – обов’язкові компоненти успішного заняття, динаміку якому задають елементи інновацій.

На своїх конкурсних уроках філологині показували дітям буктрейлери,   відеоролики, аналізували скрайбінги; давали змогу відстояти власну думку, використовуючи вправу «Займи позицію»; сенкани, кластери, візуальні вікторини  розвивали творчі здібності школярів.

У цій номінації пліч-о-пліч виступали колежанки з великим потенціалом і різним досвідом роботи. Але не було конкуренції між ними, а тільки підтримка, співчуття і взаємовиручка. У результаті такої співпраці досягли ситуації успіху, яка усвідомлюється і в середовищі учнів, і в середовищі вчителів.

Однак, успіх подібний до приставленої до стіни драбини, і ще нікому не вдалося піднятися нею нагору, тримаючи руки в кишенях. Для того, щоб творити, треба мати бажання, креативність і працездатність. Члени журі (Микитюк Віталій Михайлович, Євламп’єва Наталія Станіславівна, Кишко Лариса Василівна, Колібаба Оксана Володимирівна, Струцька Лілія Іванівна) бажають вам іти вперед на шляху самореалізації і самовдосконалення, бо: «є строга радість – взять трамплін рекордний. Без публіки. Без премій. Без журі», – пише Ліна Костенко.

П’ятий, заключний день, був тривожним, хоча і без випробувань, бо конкурсанти чекали результатів. Зрозуміло, що усі 27 учасників 25 Всеукраїнського конкурсу «Учитель року -2020» –  найкращі, вони  – переможці, але на вершині олімпу, на жаль, опиняться не всі.

З вітальним словом до номінантів звернулися члени журі, привітали конкурсантів  із завершенням важкого і напруженого, але незабутнього тижня шановані гості: Козак Василь Васильович, Тарасова Ірина Прокопівна, Рябко Галина Іванівна, Полонка Анатолій Васильович і Гафінчук Валентина Іванівна. Ще кілька хвилин інтриги, і врешті-решт оголошення результатів.

У номінації «Історія» члени журі розподілили місця так:

Мельник Олена Дмитрівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів села Василівка – І місце.

Якубина Сергій Іванович, ОНЗ «Шебутинецький НВК» – ІІ місце.

Кремінський Віктор Олександрович, ОНЗ «Романківецька гімназія ім.     К.Ф.Поповича» – ІІ місце.

Мудрик Катерина Григорівна, ЗОШ с.Гвіздівці – ІІІ місце.

Олійник Тетяна Валеріївна, Сербичанський НВК – ІІІ місце.

Номінація «Образотворче мистецтво»:

Штефанець Надія Іванівна, Селищанський НВК – І місце.

Бірюк Марина Володимирівна, ОНЗ «Романківецька гімназія ім. К.Ф.Поповича» – ІІ місце.

Кумань Людмила Василівна, Михалківський НВК – ІІІ місце.

Самараш Анна Олександрівна, Білоусівський НВК – ІІІ місце.

Номінація «Початкова освіта»:

Хібовська Леся Федорівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Ломачинці – І місце.

Ваданюк Валентина Петрівна, ОНЗ «Романківецька гімназія ім. К.Ф.Поповича» – І місце.

Пантелейчук Інна Дмитрівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Вашківці – ІІ місце.

Сімонова Марина Миколаївна, Грубнянський НВК – ІІ місце.

Івасюк Тетяна Вікторівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Василівка – ІІ місце.

Тихоход Людмила Олександрівна, Братанівський НВК – ІІІ місце.

Соломко Олександра Миколаївна, Михалківський НВК – ІІІ місце.

Гринько Лілія Василівна, Вітрянський НВК – ІІІ місце.

Номінація «Зарубіжна література»:

Гомелько Людмила Володимирівна, ЗОШ с.Гвіздівці – І місце.

Гуйчук Любов Миколаївна, Михалківський НВК – І місце.

Козенкова Катерина Іванівна, Грубнянський НВК – ІІ місце.

Мирза Наталія Дмитрівна, Олексіївський НВК, філія ОНЗ «Романківецька гімназія ім.. К.Ф.Поповича» – ІІ місце.

Куртич Христина Миколаївна, середня ЗОШ І-ІІ ступенів с. Вартиківці, Кельменецького району ІІ місце.

Ткач Ірина Михайлівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Ломачинці – ІІ місце.

Номінація «Хімія»:

Попова Рена Романівна, Грубнянський НВК – І місце.

Янчук Наталія Петрівна, ЗОШ І-ІІІ ступенів села Василівка – ІІ місце.

Піхур Петро Антонович, Кулішівський НВК – ІІ місце.

Мельничук Галина Миколаївна, Михалківський НВК – ІІІ місце.

Вітаємо переможців з вашими досягненнями. Повага й шана людям, які горять улюбленою справою. Для вас попереду нові випробування на новому етапі, нехай прихильною буде удача. Наснаги вам і подальших перемог.

А ті, що опинилися трішечки нижче… Ви ще не одну ніч будете аналізувати написане, прочитане, зроблене… Але ж «кожен фініш – це, по суті, старт»… Ви повертаєтеся до своїх учнів, які чекають саме вас і пишаються вами, а при зустрічі вітатимуть багато-багато разів, чекаючи, коли ж ви з новими силами, з новим досвідом повернетеся до своєї звичної місії. І хіба не в тому покликання учителя, щоб дарувати учням можливість зустрітися з дивом, пережити хвилини справжньої радості й зрозуміти, що школа — це проєкт життя, його своєрідна мініатюрна проєкція…

 

Районний методичний кабінет

відділу освіти, молоді та спорту РДА