Україна – земля талановитих людей

Вже вдруге протягом місяця сокирянці представляли      своє мистецтво   в Республіці Молдова.

Завдяки міцним дружнім відносинам між Окницькою та Сокирянською районними радами, а також відділами культури обох районів є можливість нашим аматорам брати участь у різного роду фестивалях та конкурсах.

8 жовтня 2014 року на регіональному фестивалі народної пісні пам»яті Теодора Негаре, який відбувся  в його рідному селі Савка Окницького району, наш район представляв народний аматорський оркестр народних інструментів районного будинку народної творчості під керівництвом Дмитра Шкваруна.

Заслужений артист Молдови Теодор Негаре був солістом  оркестру народної  музики «Фольклор» Телерадіо-Молдови (1965-1990 рр.). На радіо він записав понад 250 народних пісень. У Молдові пісні у його виконанні користуються популярністю, а земляки шанують його світлу пам»ять, пропагуючи його творчість серед людей..

IMG_4975

Слід зазначити, що для участі у ІІ фестивалі подали заявки понад 20 виконаців народної музики із 8 північних районів Республіки Молдова. Це і зовсім юні, і знанні співаки. В основному усі учасники виконували  пісні у супроводі оркестрів народних інструментів.

Оцінювали  конкурс поважні члени жюрі із представників Міністерства культури  Республіки Молдова, Кишинівської Академії мистецтв, солісти колективу «Фолклор».

Цей фестиваль був справжнім святом музики та пісні. І приємно, що в цьому дійстві наших музикантів та співаків оцінили як справжніх професіоналів. У виконанні сокирянців прозвучали інструментальні твори Бессарабського краю, а також українська народна пісня «На вулиці скрипка грає» (солістка – Оксана Руснак) та пісня місцевих авторів Василя Гандзія та Михайла Мафтуляка «Бессарабія рідненька» (солістка – Людмила Мафтуляк).

Відповідно Дипломами Окницької районої ради нагороджені Сергій Горн, заступник голови Сокирянської районної ради – за підтримку культури та сприяння розвитку аматорського мистецтва,         Раїса Горн, начальник відділу культури райдержадміністрації, Сокирянський районний будинок народної творчості та дозвілля (директор Василь Воронюк) та оркестр народних інструментів під керівництвому Дмитра Шкваруна.

І хоча наші музиканти у цьому році не брали участі в обов»язковій конкурсій програмі, проте їх виступ був прекрасним та неповторним. Тому особливо приємно, що на рідній українській землі є стільки талантів, які пропагують мистецтво і за межами нашої держави.

 

РАЇСА ГОРН, начальник відділу культури

IMG_5005

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 + 1 =