В ДП “Сокирянське лісове господарство” з розмахом провели день лісу!!!

Започаткуванню свята посприяла Європейська конфедерація сільського господарства (в 1971 р), а офіційно ідея була підтверджена Генеральною Асамблеєю. Тепер 21 березня – це найважливіша «зелена» дата, присвячена збереженню лісових масивів і інформованості соціуму про екологічні проблеми, які виникають на тлі знищення дерев. У Північній півкулі цей час вважається дійсним приходом весни, адже з 21 березня (весняне рівнодення) збільшується світловий день, починають оживати дерева і вся природа. Вибрати початок весни для святкування Дня лісу стало відмінним рішенням, щоб одночасно з природою пробудити свідомість людей.

Для проведення дня лісу в ДП «Сокирянське лісове господарство» було задіяно майже ввесь трудовий  колектив підприємства, близько двохсот учасників  зібралися для того, щоб гідно провести його та в подальшому насолоджуватися результатами своєї праці.

Так, у  Романківецькому лісництві акція  проводилася разом із учнями Шишковецької ЗОШ. Школярі із великим задоволенням брали участь у створенні молодої дубової діброви, у кв 47 вид 5 на площі 1.1 га Романківецького лісництва . Під час посадки учні дізнавалися,  як правильно доглядати за лісом і яку важливу роль він відіграє для суспільства. Та в подальшому пообіцяли всіляко доглядати за молодим насадженням.

Працівниками адміністрації лісгоспу спільно з працівниками Вашківецького лісопункту було створено під’їзну  алею вздовж дороги загального користування, що веде до вокзалу ст.. Вашківці, та адміністративної будівлі  ДП «Сокирянське лісове господарство.

Лісівниками Іванівецького лісництва було проведено благоустрій , озеленення території, та косметичний ремонт на території лісового розсадника та прилеглої території  лісництва.

Працівники Кельменецького лісництва займалися ландшафтним дизайном та озелененням території лісництва.

Та однією з найзначиміших подій цього дня стало відкриття учнівського лісництва. Так, за ініціативою начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Сахнюка В. А. та адміністрації ДП «Сокирянське лісове господарство» і за підтримки керівництва ОНЗ «Романковецька гімназія ім. К. Ф. Поповича» було прийняте рішення про створення першого в районі учнівського лісництва на базі Романковецької гімназії ім.. К. Ф. Поповича.

Було прийняте рішення приурочити підписання договору про співпрацю до визначної дати, 21 березня у світі відзначається Міжнародний день лісу , а в Україні стартує всеукраїнська акція «Майбутнє лісу –  у твоїх руках» яка цього року проходить під загальним гаслом «Ліси та освіта»

Традиційною формою залучення учнівської молоді до охорони природи є учнівські лісництва. Мета їх створення – плекати у дітей дбайливе ставлення до природи, розширювати і поглиблювати знання у галузі природничих наук, формувати практичні уміння та навички ведення роботи у лісовому господарстві. Відчутну роль відіграють ці трудові об’єднання і як осередки профорієнтації. Завдання педагогічних колективів шкіл і позашкільних закладів полягає у підвищенні ефективності і якості організації роботи учнівських лісництв, створення оптимальних умов для проведення навчальних та практичних занять із лісового господарства, організації дослідницької, природоохоронної роботи, здійснення допрофесійної підготовки молоді.

Програми, за якими працюють шкільні лісництва, поєднують теоретичні заняття із практичною діяльністю. Юні лісівники збирають насіння дерев та кущів, лікарські рослини, створюють шкілки, в яких вирощують посадковий матеріал, висаджують ліс та доглядають за ним, вчаться застосовувати біологічні методи боротьби із шкідниками лісу. Школярі насаджують дерева на схилах ярів, берегах ставків і річок, ведуть облік рослин і тварин, беруть їх під свою охорону, виготовляють і розвішують шпаківні та годівниці для птахів, влаштовують підгодівлю тварин взимку, проводять дослідницьку роботу.

Закликаємо всіх долучитися до акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», та зробити свій внесок у екологічно – чисте майбутнє.

В. о. провідного міжрайонного мисливствознавця  М. Ворона