В с. Мамалига та с. Котелеве Новоселицького району виявлено захворювання на АЧС

Африканська чума свине (АЧС – Pestis Africana sceum, хвороба Монгомері) – контагіозна вірусна гемологічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимтомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків та побоювання щодо зникнення свиней та свинарства у світі. Вірус не становить небезпеки для людей, але люди є перенощиками вірусу.

10 січня 2018 року на позачерговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сокирянській районній державній адміністрації на порядку денному заслухано “Про складну епізоотичну ситуацію в Україні, зокрема виявлення 2-ох випадків АЧС: в с.Мамалига громадянина Гергеліжиу І.С. (04.012018р.) та с.Котелеве громадянина Дудки І.І. (09.01.2018р.)”.

Згідно чого рішенням ДНПК при РДА від 10.01.2018р. №1 спільно прийнято основні заходи щодо недопущення занесення та розповсюдження збудника АЧС на територію району ( розміщено на сайті РДА).

Нагадуємо, що за два останні роки в Україні знищено близько 80 тис. голів свиней, що становить більше 1 млрд. гривень.

При аналізі виникнення африканської чуми свиней, в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на АЧС підтвердили, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до  трьох і навіть до шести місяців.

Сокирянське районне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин, заготовачів живих тварин та реалізаторів м’яса свинини та м’ясопродуктів , власників м’ясних магазинів.

У зв’язку з цим безумовно, необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • забезпечувати закритий режим роботи господарства;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.
  • дотримуватися ветеринарно-санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин на облаштованих забійних майданчиках. Обов’язково залишки забитої тварини, кров, кишечник утилізувати методом вивозу в біотермічні ями, пересипанням хлорним вапном з подальшим закопуванням на глибину 2 м. Для власного споживання або згодовування непродуктивним тваринам обов’язково піддавати проварюванню не менше 20-30 хв.
  • забороняється утримувати тварин та проводити їх забій на території колишніх адміністративних споруд, гаражах, фермах, хлібозаводах та інших приміщеннях на території району.
  • утримання та розведення свиней на території колишніх ферм або інших адмін. будівель дозволяється лише після реєстрації в Держпродспоживслужбі: м.Сокиряни, вул. Центральна,67 (безкоштовно).

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

Закликаю всіх: сільських голів, директорів свиногосподарств, власників новозареєстрованих свиногосподарств на колишніх фермах та адмін. приміщеннях, заготовачів, перевізників, реалі заторів живих твариин та м’яса свинини, власників м’ясних магазинів та жителів Сокирянського району, які утримують свиней до співпраці за для забезпечення благополуччя території району, щодо АЧС та інших небезпечних інфекційних хвороб спільних для людей та тварин.

 

                                                               І.М. Лисий,

начальник Сокирянського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області