В Сокирянському районі зареєстровано 1391 суб’єкт підприємницької діяльності

Аналіз розвитку малого і середнього підприємництва обговорено сьогодні на нараді при першому заступнику голови райдержадміністрації Андрію Маркевичу за участю представників галузевих відділів.

Як зазначалося, за зведеною інформацією у районі зареєстровано 1391 суб’єкт підприємницької діяльності, з яких 137 малих та середніх підприємств та 1254 фізичних осіб.  У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, кількість суб’єктів підприємництва зменшилася на 289 одиниць, за рахунок зменшення кількості фізичних осіб-підприємців.

Згідно статистичних даних, 92,7%, від загальної кількості малих і середніх підприємств району, складають малі та 7,3% – середні підприємства. За словами начальника відділу соціально – економічного розвитку райдержадміністрації переважна частина підприємців, особливо тих, які надають послуги на селі, мають незначні доходи та підприємницька діяльність для яких є збитковою, змушені припинити діяльність та скасувати реєстраціюістаном на 1 жовтня 2017 року в районі їх зареєстровано 1254 осіб проти 1543 особи станом на 01.10.2016 року. Загалом сума надходжень від суб’єктів підприємництва станом на 01.10.2017 року складає 12584,3 тис. грн., їх  питома вага в загальних надходженнях до місцевого бюджету становить 23,3%.

Перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Маркевич звернув увагу на вирішення проблем зайнятості за рахунок суб’єктів підприємництва, адже питання легалізації найманої праці в повному обсязі залишається  відкритим. За його словами, незважаючи на здійснення компенсації роботодавцям за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зазначених осіб на нові робочі місця, а також відповідальність не всі підприємці дотримуються вимог законодавства. Як свідчить статистика середньоблікова кількість зайнятих працівників у сфері малого та середнього підприємництва становить 1496 осіб. Станом на 01.10.2017 року фактично створено 167 нових робочих місць, що складає 477,0% до запланованих районною Програмою, при чому нові робочі місця створюються переважно у приватному бізнесі.

Відтак обговорено проблеми, що стримують розвиток малого та середнього підприємництва. За результатами вирішено активізувати інформаційно – роз’яснювальну роботу задля створення сприятливого бізнес середовища, залучення інвестицій в галузі економіки.