Василівка відзначила 75-у річницю визволення від німецько-румунських військ

22 березня василівчани зібралися в місцевій школі,  щоб провести урочисті заходи з нагоди 75 річниці визволення сіл Василівка та Розкопинці від німецько-румунських військ.

У  заходах взяли участь представники сільської ради, закладів культури, жителі села, вчителі та школярі місцевої школи.

Сільський голова  А.В. Зелений розповів про події,  які передували визвольній кампанії правобережної України в період осені 1943 року та весни 1944 року. Показав на карті того часу розташування  українських фронтів та причини визвольних подій у напрямку Чернівецької області.

У ході розповіді про партизанські загони імені «Чапаєва» та імені «Лазо» , які в січні 1944 року висадилися в нашому районі для створення партизанського руху, було надано слово Галині Швець. Вона розповіла про долю своєї бабусі, Килини Долгої, яка в ті дні надала притулок двом партизанам, Бутенку В.І та Штомпелю В.І.,  які вирвалися з оточення під Сербичанським лісом та намагалися пройти в напрямку лінії фронту, але були виявлені місцевою жандармерією і взяті в полон. Разом з партизанами була  затримана під варту і Килина Долга, яку босоніж гнали до м.Сокиряни, а звідти в м.Чернівці.

Також глядачам було показано фотографії учасників партизанських загонів та пам’ятні місця,  які пов’язані з цими подіями того часу.

Учні місцевої школи розповіли про хронологію  цих незабутніх історичних дат та спогади очевидців, місцевих жителів, які були зібрані від них при їх житті.

Цікавою була розповідь Миколи Швеця, в якого на очах  відбувалася смертельна трагедія  загибелі трьох солдат від пострілів румунського снайпера під час проходження радянських військ через Василівку. Далі Анатолій Васильович розповів про місця поховання та перепоховання цих солдат на сільському кладовищі.

Директор школи Т.І.Нігалатій в своїй промові звернула увагу дітей на те, щоб вчити історію рідного села, краю, пам’ятати події та тих людей,  які віддали життя за наше світле майбутнє.

Наступним кроком пам’ятних заходів були відвідини братської могили на сільському кладовищі, де поховані воїни, які загинули під час  визволення  села 23-25 березня 1944 року. Школярі принесли квіти. Односельчани  розклали «помани» кругом могили в пам’ять за своїх рідних які не повернулися з воєнних доріг Великої Вітчизняної війни.

Сільський голова А.В.Зелений розпочав поминальний захід,  настоятель православного храму,  отець Іван Чаглій провів поминальну панахиду по воїнах,  які поховані у братській могилі та односельчанах , що загинули на полях війни і тих,  що повернулися додому, але з часом померли і поховані на місцевому кладовищі.

Після проведення панахиди бабусі накрили поминальний обід, запросивши до нього всіх присутніх.

Вікопомні події нашого визволення – яскраві сторінки історії нашої Сокирянщини, то ж щороку Василівка згадує в числі перших своїх героїв, що принесли мир і сонце зі Сходу…

 

     Педагог організатор 

     Василівської ЗОШ 1-111ст.- Злощинська Н.П.