Василівські та Ожівські депутати наполегливо відстоюють інтереси своїх громад

У вівторок, 26 липня, депутати Василівської сільської ради зібрались на одинадцяту сесію. Поряд з приміщенням адміністративного будинку, на- передодні засідання всі вітались та обговорювали перспективи придністровських населених пунктів.  Вже традиційно на засідання прийшли кілька жителів Василівки, які гордо себе називають активістами та відчайдушно прагнуть приєднати село до Новодністровської громади. Проте депутати звикли до такої компанії та сприймають це,  як належне. Мовляв, що поганого, що сельчани приходять на сесії, головне,  щоб не заважали працювати.

Серед  14 питань, що пропонувались на порядок денний, звичайно, найголовніше, яке цікавило і так званих активістів, і Новодністровське телебачення, що ретельно розповідає про процеси і заходи об’єднання на Сокирянщині –  затвердження проекту рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Навіть сама секретар Новодністровської міської ради, а за сумісництвом голова спільної групи з об’єднання навколо Новодністровська громад Наталія Кримняк  особисто приїхала, щоб проконтролювати процес.

Відтак першим розглядали саме питання погодження проекту рішення. Депутати відразу ж попросили представників Василівки, що брали участь у роботі спільної групи з підготовки проекту рішення про об’єднання, прозвітувати про проведену роботу та розповісти про майбутні перспективи села.

Тож сільський голова Анатолій Зелений  проаналізував затверджені спільною групою  документи.  Долучилась до звіту голови і Наталія Кримняк, яка в рожевих кольорах розмальовувала перспективи Василівки та Розкопинець, обіцяла і школу зберегти, а довіз здійснювати з Ожевого, і санітарний автотранспорт придбати для медичних закладів Василівки і навіть Розкопинців, словом,  все, що було раніше – розвал,  а з Новодністровськом перспектива і розвиток. Однак сама констатувала, що гарантувати особисто нічого не може.

Після тривалого обговорення питання було поставлене на голосування, і на велике здивування всіх присутніх «За» затвердження проекту рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад» проголосували лише троє депутатів з 12 присутніх у залі. Інші обранці, в тому числі і секретар ради та  сільський голова, утримались від погодження документа, до письмового затвердження гарантій збереження та розбудови інфраструктури сіл, виділення частини податкових надходжень, зібраних на василівських землях для цільового використання громади та недопущення здирання з сельчан супер податків за землю, затверджених Новодністровською міською радою.

Ну а далі – все по сценарію, під диригування Василя Мікіріна: зачинені двері, погрози та образи депутатів, вимоги повторно поставити на голосування, а тооо! Навіть до рукоприкладства доходило. Відчайдушно Василь Мікірін намагався виставити з залу журналістів, щоб  не заважали тиснути на сільських депутатів до прийняття «такого потрібного рішення» – все марно.  Проте депутати вели себе стримано і виважено. Навіть коли на вимогу горлопанів Анатолій Зелений поставив на повторне голосування затвердження рішення про «Об’єднання» , результат був аналогічний першому.

Більшість депутатів сільської ради дотримувалась думки, що об’єднання з Новодністровськом таки потрібне, але інтереси меншої громади, на землях якої побудований стратегічний енергооб”єкт, і мають надходити мільярди гривень податку,  потрібно врахувати, а зараз пусті обіцянки.

Після вгамування пристрастей депутати продовжили роботу,  розглянули нагальні питання, що потребували термінового вирішення.

Варто додати, що цього ж дня у Ожевому депутати теж не затвердили рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Тож, можливо, посадовцям з міста енергетиків варто перестати займатись популізмом і роздавати пусті обіцянки, а конструктивно працювати для загального розвитку.