«Весна Івасюка» квітує поряд!

Справді так! Саме напередодні 71-ої річниці з дня народження нашого славетного краянина зарясніли творчі народини спільного мистецького артпроєкту – у колі поціновувачів та шанувальників відомого на увесь світ українця з’явився унікальний аудіодиск «Весна Івасюка» із 14 піснями композитора у виконанні оркестру «Наспів» та вокалістів із м. Рівне. Для нас, новодністровців, особливо приємно, що автором ідеї, натхненником її втілення, а також соло на цимбалах став випускник Новодністровської гімназії (2003 р.) та Новодністровської музичної школи по класу акордеона (2003 р., викладач Неля Петрівна Заболотна) Сергій МОСТОВИЙ.

А вже за кілька днів справжнім весняним дарунком, завдячуючи нашій із Сергієм співпраці у гімназії під час уроків з українознавства, що дуже символічно! – цей диск став і для мене, переможця І обласного конкурсу знавців творчості Михайла Івасюка серед вчителів та обласної радіовікторини до 50-річчя Володимира Івасюка. Спілкування продовжується, а усезнаючий фейсбук миттєво розніс новину мережею. Тож диригент і керівник Народного аматорського ансамблю народної музики «Наспів» міського Будинку культури м. Рівне, керівник шкільоного ансамблю «Цимбалята», викладач відділу народних інструментів Рівненської дитячої музичної школи № 2, більше 10 років керівник викладацького оркестру «Оберіг» та дитячого ансамблю народної музики «Перепілонька», а віднедавна – член Музичної спілки Рівненщини Сергій Мостовий розповів і про артпроєкт, і про його втілення. Тож знайомтеся – «Весна Івасюка» і її автор Сергій Мостовий.

Ставши студентом кафедри народних інструментів – клас акордеона – Рівненського державного гуманітарного університету, після ІІІ курсу за власним бажанням юнак продовжив навчання по класу цимбалів і з 2003 року виступав як соліст оркестру українських народних інструментів РДГУ. Отримавши досвід ще і викладацької роботи у музичних школах, із 2007 року розпочав свій творчий шлях цимбалістом у Рівненському міському будинку культури в оркестрі «Наспів», який із 2012 уже й очолив, збільшивши кількість музикантів. «Оркестр був створений для народної музики, – зізнається Сергій, – але жевріла мрія: спробувати дещо змінити ці стереотипи. Тому вирішив написати твір для оркестру в естрадній манері». Так по-особливому прозвучала тоді пісня Володимира Івасюка «Два перстені». Незважаючи на щирі й справжні родинні обійми Рівненщини, музикант увесь час пам’ятає, звідки він родом: «У душі я – буковинець, новодністровець!» Саме тому Сергію дуже хотілося прославити ім’я відомого композитора, поета, співака Володимира Івасюка: тож у 2017 році народилася ідея створити перший концерт – артпроєкт «Весна Івасюка», під час якого чи не головними гостями були сестри митця Галина і Оксана, увазі відвідувачів були запропоновані експонати із Меморіального музею Володимира Івасюка з м. Чернівці, роботи вихованців місцевої художньої школи, участь у програмі взяли і запрошені колективи та артисти. А вже у 2019 році, з нагоди 70-річчя композитора, відбувся іще один концерт, у якому у виконанні колективів РБК прозвучало вже удвічі більше пісень Володимира Івасюка – 14. «Мені не хотілося, – розповідав Сергій Мостовий, – щоб це забулося, бо нас об’єднала величезна робота. Я дуже багато років писав цей репертуар для оркестру. Хотілося, щоб згадка залишилася не лише про цей проєкт, а й конкретно для слухачів-шанувальників як творчості славетного мого земляка, так і нашої».

Ось так, за підтримки директора РБК Ольги Стельмах, фотостудії та медіалаб, що працюють у закладі, і з’явився компакт-диск, що презентував і концерт, і всі творчі колективи Будинку культури – 16 музикантів та 8 вокалістів. Запис творчого дітища розпочали взимку 2018 р., змінювали локації, а коли вже завершили влітку, професійно здійснили баланс між музикою і вокалом. А згодом розпочалась робота над макетом. «ʺЧервона рутаʺ – це візитівка Володимира Івасюка, продовжував Сергій, – але мало хто знає, що початковою назвою було ʺЧерлена рутаʺ. Саме цей фотоавтограф я і використав на обкладинці диску. Далі велися перемовини із родиною щодо авторських прав, із компанією звукозапису про тиражування. Найголовніше – дуже хотілося встигнути до дня народження одного із творців української естрадної музики – 4 березня – і нам це вдалося!»

Так! Справді! «Весна Івасюка» розквітла у душах вдячних і залюблених у мистецький спадок відомого українця слухачів! Рясно запишалася барвами творчості музикантів і вокалістів із Рівного, а найбільше – щирими і відданими рідній землі і професії струнами душі нашого земляка, котрий почав торувати свою музичну стежечку саме у Новодністровську.

Дякуємо, Сергію, за хвилюючу, тремтливу, багатогранну і таку рідну Івасюкову весну!

Із вдячністю – Інна ГОНЧАР