Відкрито кримінальне провадження за фактом видачі главою Чернівецької ОДА сфальсифікованих розпоряджень про «переведення» громад у ПЦУ
павлюк

10 травня 2019 року Шевченківський районний суд м. Чернівці зобов’язав Національну поліцію області відкрити кримінальну справу за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України та розпочати розслідування щодо злочинних дій посадових осіб Чернівецької ОДА. Зафіксовано складання та видачу службовою особою підроблених документів, за якими ОДА здійснювала примусову перереєстрацію релігійних громад УПЦ на громади «ПЦУ», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Чернівецько-Буковинської єпархії.

Суд встановив той факт, що виконуючий обов’язки голови Чернівецької області М. Павлюк, а також його особистий виконавець М. Гергелюк та інші посадовці видають сфальсифіковані розпорядження про примусове переведення парафій канонічної УПЦ до новоствореної «ПЦУ».

При цьому членів канонічних парафій не тільки не ставлять до відома про їх так званий «вільний перехід» до «ПЦУ», це все робиться всупереч діючому законодавству.

Як пояснили в єпархії, в.о. керівника Чернівецької ОДА діє всупереч ст.2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», де чітко зазначено, що основним завданням місцевих державних адміністрацій є забезпечення виконання Конституції, Законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня, дотримання законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян Буковини.

Такі рейдерські та злочинні дії посадовці Чернівецької ОДА чинили свідомо попри те, що Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ офіційно повідомляла Чернівецьку ОДА, що жодна з парафій канонічної УПЦ не виявляла будь-якого бажання та не має на меті переходити до «ПЦУ».

Окрім того, як зазначають в прес-службі єпархії, рішення з перереєстрацією статутів приводять до релігійної ворожнечі в усіх населених пунктах Буковини. Саме тому єпархія з таким питанням неодноразово зверталася до в.о. голови області. Однак всі звернення були проігноровані, що змусило Чернівецько-Буковинську єпархію УПЦ звернутися до суду.