Відзначили День Соборності України

У закладі дошкільної освіти № 1 «Веселка» відзначено День Соборності України. Діти старшої групи, готуючись до відзначення цієї пам’ятної для українського народу дати, слухали та обговорювали зміст віршів Миколи Бакая «Україні», «У рідному краї», переглянули мультфільм  «Твоя країна – Україна», створений українським школярем, в якому розповідається про нашу рідну Україну, її символи та традиції, викладали символи України з елементів пазлів. Вихователі пояснювали дошкільнятам значення слова «соборність» та здійснили разом з ними невеличкий екскурс у минуле, аби в цікавій формі ознайомити дітей з подіями, що передували поділу України на УНР і ЗУНР та обговорити важливість соборності та незалежності для країни, її мешканців:

У далекому січні 1919 року на Софійському майдані в Києві тодішній голова Директорії Володимир Винниченко привітав українців із великою подією – прийняттям Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Минуло вже більше століття від тієї події, утім вона настільки важлива для українського народу, що день об’єднання двох республік у єдину соборну державу нині вважають національним святом і відзначають на належному рівні.

Слово «соборність» означає єдність, згуртованість, неподільність. Утім соборність не обмежується лише ідеєю об’єднання етнічних земель у межах єдиної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності. Тривалий час Україна була поділена на Лівобережну і Правобережну. Тож соборність стала загальнонаціональною мрією всіх українців, які протягом своєї історії неодноразово змушені були боротися за соборну, вільну й незалежну Україну. А відзначення річниці соборності стало ще однією нагодою для об’єднання всього суспільства навколо ідеї творення державності.

Вихователька середньої групи Тамара Миколаївна Кривчанська на інтегрованому занятті «У серці кожної дитини живе любов до України!» читала дітям вірші Володимира Самійленка «Наша славна Україна» та Володимира Сосюри «Любіть Україну», діти висловлювали свої почуття до України та своє бачення – у якій країні вони хочуть жити, відгадували загадки про головні символи держави, розглядали карту України, ілюстрації та фотографії із зображеннями Герба та Прапора України, слухали Гімн нашої держави, зображували прапор України у своїх малюнках.

Вихованці  садочка засвоїли, що наша соборна країна процвітатиме лише за умови єднання не лише її земель, а й всіх нас, українців.

Вихователь-методист   Валентина Плінгей