Вітаємо лауреата премії імені Омеляна Поповича Чернівецької обласної державної адміністрації Полонку Надію Миколаївну, вчителя географії та природознавства ОНЗ «Шебутинецький ліцей» Сокирянської районної ради

Напередодні професійного свята педагогів – Дня працівників освіти, – у стінах художнього музею Чернівців  відбулося нагородження найкращих педагогів краю, серед яких була наша Полонка Надія Миколаївна, вчитель географії та природознавства ОНЗ «Шебутинецький ліцей» Сокирянської районної ради.

«Не можна пізнати дитину, не люблячи, не поважаючи її гідності. Тільки та школа має майбутнє, яка поважає в дитині Людину. Учительська професія – це людинознавство, постійне проникнення у складний духовний світ людини, яке ніколи не припиняється. Прекрасна риса — повсякчас відкривати в людині нове», – писав видатний педагог  В.О. Сухомлинський.

Полонка Надія Миколаївна має повну вищу педагогічну освіту за спеціальністю викладач географії, яку здобула в Чернівецькому державному університеті імені Ю. Федьковича в далекому 1991 році. Ще зовсім юна випускниця Надя, наполеглива і цілеспрямована, з оптимізмом дивилася в майбутнє, де на неї чекали випробування і звершення.

І донині працює Надія Миколаївна вчителем географії, природознавства, інклюзивного навчання в ОНЗ «Шебутинецький ліцей». За роки вчителювання – а їх уже набігло аж тридцять три – було вдосталь усього:  приємні сюрпризи й нереальні розчарування, робота й відпочинок, подорожі й домашній затишок, усмішки й сльози, прощання й знайомства, здобутки, нагороди… багато всього було. Тепер учителька знає, як збільшити потенціал заняття, як і чим викликати інтерес учнів до виучуваного матеріалу, як використовувати всі 45 хвилин уроку з користю, як злити воєдино процеси навчання й виховання. До речі, Надія Миколаївна виховує дітей не гаслами чи малюнками в підручнику, а власними вчинками, зокрема прагненням робити все досконало.

На її уроках, на підготовку до яких витрачає чимало часу й сил,  не буває нудно.  Надія Миколаївна любить свою професію, дітей; уміє зацікавити учнів географією, наукою, таємниці якої, напевно, вивчити неможливо. Бездоганне знання матеріалу, додаткової літератури, власні та учнівські наукові дослідження забезпечують глибокий зміст її уроків, на яких все зважено, враховано, продумано до дрібниць. У процесі навчання активізує всіх учнів, забезпечує високий рівень викладання на основі зв’язку з життям. Учить аргументовано відстоювати власну думку, нестандартно мислити, свідомо оперувати географічними поняттями, знаходити причинно-наслідкові зв’язки.

Учителька вважає, що навчання дітей – то обов’язок, який вона мусить виконувати. А тому не зупиняється на досягнутому й постійно вдосконалюється. У 2020 році пройшла онлайн-курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників з географії, аби поповнити свій арсенал методів, форм і прийомів роботи елементами інноватики, які стали невід’ємною складовою сучасного процесу навчання.

Полонка Надія Миколаївна має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», педагогічне звання «Вчитель-методист», бо ж досконало володіє сучасною методикою викладання географії, природознавства, екології та інклюзивного навчання, творчо поєднує на уроках сучасні освітні технології з уже випробуваними життєвим досвідом формами і методами роботи. Учителька особливу увагу приділяє формуванню картографічної грамотності й культури, розвиткові геопросторового мислення та вміння логічно висловлювати думки. Її уроки вирізняються продуманим використанням комплексу методів навчання, різноманітною структурою, чітко поставленими метою, конкретними завданнями, раціональною організацією самостійної роботи учнів, цікавим краєзнавчим матеріалом.

Надія Миколаївна – це вчителька, залюблена у свою справу, тому її обожнюють діти, а все, що вона робить – легке й зрозуміле, бо природне.  Багато її учнів мають високий та достатній рівень навчальних досягнень з географії та природознавства.  У них сформовані вміння самостійно працювати, аналізувати, узагальнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, використовувати в життєвих ситуаціях набуті знання.

Під час підготовки  до уроків та позакласних заходів учителька  використовує різноманітні джерела географічної інформації, що допомагає  краще пояснити навчальний матеріал,  зацікавити учнів темою, стимулювати їх до самостійному пошуку потрібної  інформації.  У цьому сприяє сучасне  навчальне обладнання кабінету географії,  який оформила Полонка Надія Миколаївна: інтерактивна дошка, мультимедійний проектор, ноутбук, шкільна метеостанція, новий роздавальний матеріал та демонстраційні прилади.

Працюючи над проблемою «Формування творчих здібностей учнів  у процесі самостійної роботи на уроках географії», учителька намагається постійно поглиблювати зміст навчального матеріалу, розвиває  мислення дітей, їх креативні здібності, вміння творчо застосовувати знання, вчить працювати в команді, а це  сприяє дієвій підготовці та успішній участі в олімпіадах, конкурсах, захисті науково-дослідницьких і пошукових робіт, хоча не сума знань, а розвиток здібностей – ціль Надії Миколаївни. Вона спостерігає, як зростають і розвиваються учні; відчує задоволення від своєї праці, коли на один щабель поряд з нею стає її учень, забуває про свій вклад у досягнення мети, а просто пишається своїми переможцями. Тільки такий творчий учитель, як Полонка Н.М., який підтримує творчу ініціативу, може виховати творчого учня.

Велику увагу Надія Миколаївна приділяє роботі з обдарованими дітьми, готує школярів до участі у предметних олімпіадах та конкурсах. За період з 2015 по 2019 рік 17 її вихованців  ставали переможцями та призерами ІІ (районного) та обласного етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з географії, екології, географічного краєзнавства.  Педагог підготувала 8 переможців районного  та  6 обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, 5 учнів є переможцями районного фестивалю-конкурсу «Моя батьківщина – Україна» та 6 – переможцями обласного етапу, 1 переможниця районного та обласного конкурсу експериментально-дослідницьких робіт з природознавства «Юний дослідник» та переможниця Всеукраїнського інтерактивного конкурсу «МАН-ЮНІОР ДОСЛІДНИК».

У 2019 році Полонка Н.М. у співавторстві з Шибінською В.І.  підготували до друку авторську програму гуртка з географії «Юні кліматологи та метеорологи», яка спрямована  на залучення учнівської молоді до опанування основних понять про атмосферні явища у процесі дослідницької діяльності та на поглиблення в учнів  знань у галузі метеорології та кліматології. Також вони є авторами  навчально-методичного  посібника  для керівників гуртка «Юні кліматологи та метеорологи»,  в якому вміщено орієнтовні практичні заняття гуртка з рекомендаціями,  як  працювати з метеоприладами, вести календар  спостережень, узагальнювати показники погоди та робити висновки про достовірність фіксованих даних.

Надія Миколаївна постійно опрацьовує новинки з теорії психології та педагогіки, створила тематичні картотеки літератури, авторських  розробок  уроків та позакласних заходів, друкує свої методичні напрацювання  у фаховій пресі – газеті «Освіта Буковини» та на сайті «Всеосвіта».

Життя – це не знання, застиглі в просторі й часі, а вічний рух. Чим професія вчителя особлива? Тим, що педагоги мусять обганяти час і вчитися з молоддю, хоч це не завжди й просто. Тому якщо навіть добре знаєш свій предмет,  важливо не зупинятися. Тільки здійснюючи відкриття – особисті й навіть незначні, на перший погляд, –  рухаєшся вперед. Полонка Н.М. систематично підвищує свій фаховий рівень, активно займається самоосвітою, належну увагу приділяє вивченню і впровадженню передового педагогічного досвіду. Бере активну участь у роботі районного методичного об’єднання вчителів географії та економіки. Ділиться досвідом своєї роботи, проводить відкриті уроки. Була учасницею обласного  семінару методистів РМК природничо-математичного циклу (2013 р.), семінару директорів шкіл (2011р.) – проводила відкриті уроки географії  та майстер-класи. У листопаді 2019 року підготувала на базі закладу засідання районного методичного об’єднання вчителів географії, під час якого провела показовий урок на тему «Планування маршруту мандрівки країнами світу із визначенням різниці в них у порівнянні з київським» та позакласний захід «Поганої погоди не буває».

Учитель виховує в учнів бережливе ставлення до природи, рідного краю, звичаїв свого народу. Формує позитивні риси характеру: справедливість, чесність, цілеспрямованість.

Надія Миколаївна – класний керівник. Вона не «працює з дітьми», а живе з ними, ділить радощі і печалі, злети і падіння, не допускаючи фальші в стосунках, націлює школярів на спільні творчі справи, бо вони єдиний колектив.

Тривалий час очолювала шкільне методоб’єднання  учителів природничо-математичного  циклу. Доброзичлива в стосунках із колегами, вимоглива до себе й до учнів. Має високу виконавську дисципліну, тактовна, уміє своєчасно вносити корективи до навчального процесу, інтелігентна, доброзичлива, поважає гідність дитини. Діловитість, компетентність, наполегливість, обов’язковість забезпечують педагогу високий рейтинг, заслужену повагу і авторитет серед колег, дітей, батьків, громадськості села.

Надія Миколаївна – це вчителька, яка трудиться майже без відпочинку. Про неї кажуть, що вона найкраща, нею захоплюються.  Така вчителька живе в умовах постійної конкуренції. Для неї вчительська праця – духовна, це її покликання. А духовність базується на високих моральних категоріях: любові, чуйності, толерантності, милосерді…

Надіє Миколаївно, Ви, справді, учитель, Ви любите дітей… І найважливіше – Ви мусите бути здоровою заради тих же дітей, Ваших учнів, щоб виховати і навчити ще не одне покоління.

 

Ірина ДІДИК,

в.о. консультанта ЦПРПП Сокирянської районної ради