Вода – неоціненний скарб

У своєму романі «Планета людей» Антуан де Сент-Екзюпері вустами льотчика каже: «Вода, у тебе немає ні кольору, ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя».

Вода – наш неоціненний скарб – сьогодні опинилася під загрозою через людську діяльність. За рішенням Генеральної Асамблеї ООН 22 березня відзначається Всесвітній день води, бо цей біоресурс потребує нашого захисту. До акції, присвяченої цьому дню, долучилися вчителі та учні ЗОШ села Грубна.

Найменші школярі дивилися мультфільми, розгадували кросворди, придумували і відгадували загадки про воду, малювали її портрети, розв’язували  життєві ситуації, а допомагали школярикам казкові герої та їхні вчителі, яким вдалося спонукати дітей до серйозних роздумів, про що вони написали у побажаннях воді.

Класні керівники усіх класів теж провели змістовні виховні години зі своїми вихованцями, обравши сучасні форми подання інформації.

Вода існує на Землі вже мільйони років, але до цього часу ми не можемо сказати, що все знаємо про цю речовину. Вона і сьогодні продовжує нас дивувати, не хоче видавати свої таємниці, найбільше яких, напевно, знає вчитель географії Коваль Ірина Петрівна. Для учнів 8-9 класів вона провела конкурсну програму «Ти – саме життя…».

Змагалися команди дівчат і хлопців. З кожним завданням старшокласники все більше і більше усвідомлювали важливість води для існування людини. Діти поводилися невимушено, жартували над собою і своїми знаннями, але веселощі зникали, коли чули вражаючі цифри витрат.

Учні згадали, що в селі масово висихають криниці, отже, запаси прісної води щороку зменшуються,  а бездумне її витрачання може призвести до повного зникнення, то ж врешті – решт треба навчитися цінувати воду щодня, щохвилини, а починати треба з себе.

Своєрідний кодекс честі, який здатен вплинути на нинішнє покоління, – це народна творчість. Жоден захід не проходить без мудрого слова предків. Легенда про воду, прислів’я, приказки виконували роль виховних елементів.

Та найцікавішими були факти зі скриньки. Виявляється, що через воду в світі відбуваються не тільки повені чи засухи, а й політичні конфлікти.

Дізналися учасники свята ще й про те, що вода, за визначенням Масару Емото, зберігає й передає думки людини та її емоції.

Відрадно, що за запасами місцевих водних ресурсів Україна входить до десятки країн, де найчистіша питна вода, але наша держава є однією з найменш забезпечених такою водою країн у Європі, тому проблема води для українців одна з найактуальніших.

Вода може бути доброю і злою, вона може врятувати і занапастити. Але життя без неї не можливе, бо зародилося і вийшло воно з води. Люди так звикли до живильної рідини, що почали забувати про її важливість. А цінувати кожну краплину прозорої чистої води, зберегти нашу планету блакитною – ось завдання кожної людини.

Проведення таких акцій у школі є важливим кроком у вихованні екологічної культури дітей, а інноваційні форми проведення сприяють співпраці між учнями і вчителем.

 

Коваль Ірина Петрівна,

вчитель географії ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Грубна