Як правильно доглядати за плодовими деревами: повідомлення фітосанітарної служби

Весна вже на носі, а разом із нею і садово-польові роботи. Тому так важливо знати, як саме потрібно доглядати за головним багатством нашого краю ,– плодовими садами. Для всіх садоводів Сокирянщини сьогодні прозвучить цікаво та корисна інформація, що стосується догляду за плодовими.

Обрізка — більша й відповідальна робота для садівника в період спокою дерев. Головне ж завдання обрізки  – формування бажаного типу (форми) крони, не допускаючи її надмірного загущення шляхом видалення хворих, ушкоджених, засохлих, зростаючих усередину крони, сильно звисаючих і галузей, що переплітаються, і гілок, допомагаючи деревам правильно рости й добре плодоносити.

Формування крони  яблуні й груші можна проводити протягом всієї зими, сливу й вишню обрізати краще в березні. Обчищення фруктових дерев є важливою складовою догляду за садом, яка допомагає обмежити поширення карантинних хвороб і шкідників.

Правильно сформоване дерево відрізняється високою зимостійкістю, успішно протистоїть хворобам та шкідникам, а це головне.

Всі частини крони повинні добре провітрюватися і максимально повно освітлюватися сонцем. Адже в майбутньому сади треба оприскувати агрохімікатами, починаючи з ранньої весни і до збирання врожаю. Це дуже важливо для плодових дерев, щоб зберегти їх від хвороб та шкідників.

Дерева, які піддалися сильній обрізці і омолодженню, необхідно «підгодувати» мінеральними добривами, за принципом – азот – навесні, влітку – калій, фосфор і азот, восени – фосфор і калій.

Дерева можна мульчувати органікою, робити рідкі та позакореневі підживлення згідно з інструкцією та здоровим глуздом.

Правильно обрізані та захищені від шкідників рослини здатні принести садівникові набагато більше плодів, до яких приєднається ще й почуття задоволення від добре виконаної роботи.

Ганна Жинката,

інспектор Державної фітосанітарної служби