Які пріоритети у міської влади? Чому людські життя і здоров’я не стали першочерговими турботами Равлика і його команди? (ВІДЕО)

Вже за неприємною традицією у другій половині бюджетного року на Сокирянщині гостро постає проблема фінансування центральної районної лікарні. Не став виключенням і 2018. Розрахованої урядом медичної субвенції вистачає медикам для повноцінного функціонування закладу лише на 10 місяців. Тож лише за підтримки місцевих бюджетів можливо забезпечити роботу закладу у листопаді та грудні. В іншому випадку вже нині потрібно скорочувати одне з відділень лікарні.

Відтак заздалегідь депутати    Сокирянської районної ради ініціювали зустріч між керівництвом району, міста Новодністровськ, головами об’єднаних територіальних громад, сільськими головами, місцевими депутатами та медиками для вироблення спільного плану подальших дій. Вкотре проігнорували діалог перші особи Новодністровська і Сокирян – що мерам до проблем  якоїсь  лікарні, у них справи важливіші, державні.

Розпочав захід голова Сокирянської районної ради Василь Козак, який повідомив присутнім про мету зібрання:

Головний лікар Сокирянської ЦРЛ Тетяна Присакар детально проінформувала присутніх про проблеми медиків і не дуже райдужні перспективи функціонування районної лікарні:

Однією з головних проблем, на думку медиків, є неефективний поділ медичної субвенції між районом та містом обласного значення. Адже всі медичні послуги вторинного рівня, крім амбулаторних та терапевтичних, новодністровсці отримують у Сокирянській ЦРЛ, однак державні кошти, які розраховуються на одного мешканця в повному об’ємі надходять на забезпечення Новодністровської міської лікарні. Втім, влада міста- супутника каскаду ГЕС вперто не бажає це визнавати, апелюючи обслуговуванням жителів сусідніх сіл та перерозподілом податків, що надходять від енергетичних підприємств, висловила офіційну позицію новодністровська Наталія Кримняк:

Натягнутими вже який рік залишаються відносини медичної галузі Сокирянщини із Сокирянською міською радою. У Равлика і компанії позиція одна – державні кошти ми передаємо вам в повному обсязі, більше в нас немає. Хоча відповідно до статистичних розрахунків, мешканці міської об’єднаної громади отримують врази більше послуг, ніж передбачено кошторисом. Показовим був виступ Чорного заступника перед учасниками зустрічі –  неначе він робив послугу всім своєю присутністю. Володимир чітко дав всім зрозуміти, що його позиція скоротити лікарню, бо жити треба «по-средствам»:

Заступник головного лікаря ЦРЛ Андріан Пижик доступно роз’яснив ново дністровським депутатам та посадовцям про необхідність співпраці та участі у фінансуванні  лікарні, після чого останні  погодились на продовження конструктивного діалогу та співпраці в цьому напрямку:

Голова Сокирянської районної державної адміністрації Петро Бескупський повідомив, що після виокремлення зі складу районного бюджету кошторисів об’єднаних громад, значно зменшились можливості самостійно підтримувати районні установи. Проблеми є у всіх місцевих бюджетів, однак сьогодні одне з найголовніших питань – здоров’я жителів сокирянщини, яке має консолідувати всіх без виключення.

Відтак діалог не завершено.  Прикро, що на відміну від влади міста енергетиків Сокирянські міські чиновники вперто не бажають долучитись до спільної справи та подбати про забезпечення своїх мешканців гарантованим медичним обслуговування. Здається, що новий службовий автомобіль, яким щоднини возять, крім самого  Равлика ще його родину, та коболчинське кладовище важливіше за здоров’я сокирянців.

Повне відео: