Якщо комісіонер від свого імені здійснює реалізацію пального, що належить комітенту, він є платником акцизного податку з роздрібних продажів підакцизних товарів

Платником податку з роздрібних продажів підакцизних товарів є комісіонер, тобто особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка від свого імені здійснює реалізацію підакцизних товарів через мережу заправних комплексів за готівку або із застосуванням банківських платіжних карток та проводить розрахункові операції на повну суму покупки навіть, якщо товар належить комітенту, – звертають увагу в Сокирянській  ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Відповідно до п.п. 212.1.11 п.212.1 ст. 212 Податкового Кодексу платником податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Додатково повідомляємо, що під реалізацією підакцизних товарів (продукції) розуміються будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з/без передачею прав власності, за/без плату (компенсацію), незалежно від строків її надання, а також безоплатне відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини та реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж, зокрема, нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, а також палива моторного альтернативного безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків (абзаци перший та другий п.п.14.1.212 п.14.1 ст. 14 Податкового Кодексу).

Слід зауважити, що датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону № 265. У разі реалізації товарів фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, – дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ст.216 Кодексу).

Також варто зазначити, що роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу АЗС, що призначені для відпуску кінцевим споживачам нафтопродуктів (п. 2 Правил № 1442 та ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять»).

Розрахунки за продані нафтопродукти здійснюються готівкою або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, талонів, відомостей на відпуск нафтопродуктів тощо) в установленому законодавством порядку.

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + 4 =