Юний дослідник із Кельменеччини розповів президенту і першій леді України про шкідливу їжу
1575741377_chlopshyk_2

Чим шкідливі чипси і яким має бути харчування у школах – Іван Гуцул із села Іванківці на Кельменеччині розповів про це першій леді Олені Зеленській. Разом із ним із Оленою Зеленською спілкувалося ще 15 учнів з усієї України. Іван у цій команді був наймолодшим і найсором’язливішим.

Зустріч відбувалася 20 листопада. Іванко зізнається, що трохи лячно було говорити з першою леді.
Зустріч була несподіваним подарунком

– Ми всі розповідали про проблеми із харчуванням у школах, – розповідає Іван. – Я представив своє дослідження з чипсами та інфузорією туфелькою, яка не вижила серед цієї шкідливої їжі. Ще до цієї зустрічі я написав листа президенту з проханням зробити 27 квітня Днем боротьби зі шкідливою їжею. У Києві мені вдалося сказати це Володимиру Зеленському особисто. Цього ж дня відбувався форум національної ради дітей та молоді, і там був Володимир Зеленський. Я запитав, чи не проти він запровадити День боротьби зі шкідливою їжею. Він погодився.

Мама Іванка Тетяна Гуцул каже, що зустріч із президентом та першою леді була для них несподіваним подарунком.

–До мене якось ввечері зателефонували організатори зустрічі. Навіть не знаю, де знайшли наші телефони. Розказали про захід і зазначили, що він буде закритий. Попросили, щоби не говорили про це до зустрічі, а тільки після, – згадує Тетяна Гуцул. – Ми не знали жодних подробиць заходу. Вже на місці дізналася, що це був Всеукраїнський форум національної ради дітей та молоді “Україна зростає разом зі мною”. Нам оплатили дорогу, замовили таксі у Києві. Все відбувалося у конференц-холі готелю “Президент”.

Президента посадили на пуфики серед дітей

– У мене неймовірні враження від самої атмосфери цього заходу, – продовжує Тетяна. – Зібралися переважно діти 15-17 років. Не було жодного офіціозу. Вся молодь сиділа на пуфиках, а не за столами чи трибунами. Раптом відчиняються двері – і заходить президент Володимир Зеленський з пані Оленою. Діти були у захваті. Це була несподіванка для всіх. Президента і першу леді посадили серед дітей на пуфики. Діти вільно спілкувалися, ставили свої запитання, президент – свої. Атмосфера була невимушена.

Я сиділа в іншій частині приміщення, де були дорослі. І раптом бачу, що моєму Іванкові дають до рук мікрофон, і він ставить запитання президенту. Питав про запровадження Дня боротьби зі шкідливою їжею. У цей момент я відчувала, як Іванко переживав, але він себе опанував. Розповів, чому запропонував зробити це у квітні, бо цього дня у школі ми проводимо фестиваль здорової їжі. А Зеленський йому відповідає: “Я не проти. Але давай це зробимо в останню суботу квітня, щоби це був вихідний”.

Мріє про мобільний додаток здорової їжі

Після форуму 15 дітей разом з Іванком в окремій кімнаті спілкувалися з Оленою Зеленською. Там вже дорослих не було, і діти розповідали про проблеми у шкільному харчуванні. Вона ж розказала, що хоче там навести лад.

– Іванко подарував Олені Зеленській наш розроблений кулінарний збірник із стравами для здорового харчування, – каже пані Тетяна. – Також маємо наукові казочки про результати дослідження, які написали для дітей. Таких у нас є чотири книжечки, і їх теж подарували. Така увага до його роботи – це дуже приємно.

Іванко продовжуватиме досліджувати здорове харчування. Він мріє розробити мобільний додаток, де буде представлено меню для алергіків, розраховано калорії. Щоби замовити його розробку, потрібно тисячі гривень. Про ці ідеї Іванко розповідав першій леді і сподівається, що його задум вдасться втілити.

 

Пише “Молодий буковинець”.