З ЛИПНЯ 2016 РОКУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ ЖИТЕЛЯМ РАЙОНУ НАДАВАТИМУТЬ В СОКИРЯНСЬКОМУ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

З початку 2016 року відповідно до  Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги  в Україні проходить реформа територіальних органів Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції  з 1 липня 2016 року мають запрацювати бюро правової допомоги як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють вже в Україні з 1 липня 2015 року. У них кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України (а в подальшому – усіма державними електронними сервісами) та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації, а в разі потреби подати звернення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Така реформа забезпечить розширення доступу громадян до правової допомоги та он-лайн послуг.

Загалом в Україні заплановано ліквідацію 586 територіальних органів Міністерства юстиції та утворення 428 бюро.

За рахунок яких саме коштів буде втілюватись ця реформа?
Утворення бюро правової допомоги не потребує додаткових видатків державного бюджету. Їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції.
Надання яких саме онлайн сервісів мається на увазі?

З квітня минулого року усі громадяни мають можливість отримати необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок в електронній формі. Завдяки цим новим електронним сервісам людям не потрібно витрачати час у чергах, знаходити посередників серед державних службовців, щоб отримати ту чи іншу довідку. Всі ці сервіси можна отримати через інтернет, зайшовши на сайт Міністерства юстиції. Усі вони будуть доступними для клієнтів бюро. Згідно з прийнятими законодавчими актами усі сформовані електронною системою документи мають такий самий офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора. Кожному електронному документу буде присвоєно унікальний номер. За ним в електронній системі можна буде віднайти оригінал документа, якщо цього буде вимагати банк чи якась інша установа.
Яку кількість таких бюро планується відкрити у Чернівецькій області? Та які ще переваги отримають громадяни при звернені до бюро правової допомоги?
Мін’юст цьогоріч розширює мережу центрів правової допомоги та відкриє по всій Україні понад 400 бюро правової допомоги, які розпочнуть обслуговувати громадян вже з 1 липня 2016 року. Бюро правової допомоги будуть утворені в кожному районі і місті України як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

Що стосується Чернівецької області буде створено 11  бюро правової допомоги: Хотинське, Сокирянське, Новодністровське, Герцаївське,  Глибоцьке, Заставнівське, Кіцманське, Путильське, Сторожинецьке, Новоселицьке, Чернівецьке.
Яким чином будуть підбиратися кадри до бюро правової допомоги?
Працівники до новостворених установ будуть набиратися за конкурсом. Перевага буде надаватися кандидатам, які мають вищу юридичну освіту не нижче першого(бакалаврського) рівня вищої освіти та особам які мають підтверджений досвід волонтерської діяльності/участі у діяльності громадських організаціях/ініціативних групах, які надають допомогу вразливим суспільним групам. Бюро правової допомоги повинні стати для людей осередками нових можливостей реалізувати свої законні права. Вони задумані як свого роду соціальні хаби, покликані підвищити правову спроможність територіальних громад і кожного їх члена. Це – ключ і до запобігання корупції на побутовому рівні, і до подолання бар’єрів для участі домогосподарств і підприємців в економічному житті, і до ефективної реалізації виборчого права і права на самоврядування. Це пункти доступу до права і правосуддя.

Де на сьогоднішній день можуть отримати безоплатну правову допомогу?
Нагадуємо, що на сьогоднішній день отримати безоплатну вторинну правову допомогу найбільш незахищені верстви населення (інваліди, малозабезпечені особи, діти-сироти, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи) жителі Кельменецького, Сокирянського, Хотинського районів та м. Новодністровськ мають змогу звернувшись до Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: смт. Кельменці, вул..Довженка,9. Тел.(03732) 2-02-01