За рахунок виявлення нелегально зайнятих до районного бюджету Сокирянщини донараховано більше 20,5 тисяч гривень

На черговому засіданні районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій соціальних виплат  та орендної плати за земельні і майнові паї, яке провів т.в.о. голови райдержадміністрації Петро Бескупський відзначено зменшення заборгованості по страхових внесках.

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації  за минулий місяць здійснено 7 перевірок щодо дотримання трудового законодавства, перевірено 42 суб’єкти господарювання та виявлено 4 факти використання найманої праці без укладання трудового договору. Переглянуто також  відповідність відпрацювання найманими працівниками робочого часу, рівня заробітної плати до графіків роботи підприємств.

За словами П. Бескупського  використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на майбутнє людини. Особливо це стосується людей, які звертаються за нарахуванням або перерахуванням пенсії.

Як повідомляє управління Пенсійного фонду України в Сокирянському районі наразі найбільшими боржниками по страхових внесках залишається ВУЖКГ м. Сокиряни та ТОВ «Сантехмонтаж», має значну заборгованість підприємство Сокирянської ВК №67,  також існує заборгованість по 11 підприємствах щодо відшкодування пільгових пенсій. Разом з тим, частково погашає свою заборгованість філія «Сокирянський райавтодор».

Аналізуючи результати засідання комісії Петро Бескупський  зауважив, що керівникам фондів по сплаті обов’язкових внесків до яких  існує заборгованість необхідно вжити заходів щодо ліквідації існуючих недоїмок та активізувати роботу в даному напрямку. Окремо звернули увагу на роботу відділу державної виконавчої служби у Сокирянському районі в частині стягнення сум заборгованості на користь фондів соціального страхування.

Окрім того, членам робочої групи дано доручення активізувати  роз’яснювальну роботу з роботодавцями стосовно відповідальності, яка слідує за недотримання норм законодавства з працевлаштування та виплати заробітної плати. Зокрема, штрафи за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу сягають від 14500 грн. до 43500 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.