За здоров’ям ходити треба… від лікаря – до лікаря, з лікарні – до лікарні…

Розуміння прийшло…та чи вирішить воно проблеми Сокирянської ЦРЛ, що роками старалися замовчувати і не визнавати обласні чиновники? Списуючи недофінансування медичного закладу на різні причини, замилюючи очі людям, відводили відповідальність за ситуацію, що склалася від ОТГ та Новодністровська. Зараз , надіємося – усвідомлено, трактують чиновники ОДА, що «…недостатній рівень фінансування закладів охорони  здоров’я Сокирянського району пов’язаний із функціонуванням Новодністровської міської лікарні…». Але,  чи можна той стан, в якому наразі перебуває медзаклад «міста енергетиків», назвати повноцінним функціонуванням?

Усі ми знаємо, що за медичними послугами вторинного рівня новодністровці та жителі прилеглих сіл звертаються до Сокирянської ЦРЛ. Зайшовши сьогодні до будь-якого відділення  нашої лікарні, можна відслідкувати всю географію району. У палатах – десятки хворих із Новодністровська,  Ломачинець, Сокирян, Коболчина , і всі вони в один голос констатують, що представники влади не знають справжнього стану речей. Проблему недофінансування створили амбітні і непрофесійні посадовці, а пацієнти тепер власним коштом отримують те, на що мали б розраховувати з боку держави. Державницький підхід перетворили на дріб’язковий конфлікт, який потяг за собою напружену ситуацію в районі, невдоволення людей і негативне ставлення до влади. Пишучи і говорячи про цей прецедент, журналісти ТРО «Сокиряни» постійно пропонують вам, наші шановні читачі, тільки перевірений фактаж, який підкріплений десятками документів: це і ділове листування, і прийняті розпорядження та рішення, і звернення громадян, тобто у цей діалог вступили сотні людей. Від влади всім потрібні ОБМІРКОВАНІ, аналітичні рішення і справжні дії на благо громади.

Обіцянки були і є! На першому етапі не було визнання цієї проблеми. І ось – новий поворот у відносинах, у продовженні функціонування Сокирянської ЦРЛ… Але чим це викликане?..

У листі Чернівецької ОДА № 0142/44.327 від 13 лютого 2019 року до Новодністровської міської ради та Сокирянської РДА є пропозиція реорганізувати лікарню «міста енергетиків» у комунальне некомерційне підприємство «Новодністровська міська поліклініка» із ліжками денного стаціонару, що у подальшому дасть можливість фінансувати цей заклад за рахунок медичної субвенції для вторинного рівня. А решту, стверджують обласні посадовці, – спрямувати на утримання Сокирянської ЦРЛ.

У той же час, як говорять  жителі міста енергетиків,  активно ремонтують окремі приміщення Новодністровської міської лікарні, не коментуючи, що там планується.

Сьогодні ми повідомили вам про ще один етап реформування-листування і такого паперового вирішення проблеми медичної галузі району. Думаємо… далі буде.