Заходи карантину в умовах поширення коронавірусу обговорено на сесії районної ради
изображение_viber_2020-03-27_16-35-31

Заходи, які вживаються органами влади в умовах поширення вірусної інфекції, спричиненої COVID-19, обговорено на пленарному засіданні 20 позачергової сесії Сокирянської районної ради VII скликання. Депутатів, зокрема, цікавило питання забезпечення району швидкими експрес-тестами для попереднього діагностування коронавірусу, процедури встановлення кола контактних осіб людини, у якої підтвердився факт наявності інфекційного захворювання, подальшої роботи з ними. Цікавили народних обранців заходи карантину, яких вже вжито і яких планується вжити, а також механізм роботи з громадянами України, які повернулись та повертаються з-за кордону.

Як зазначив присутній на пленарному засіданні заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Олексій Бойко, Чернівецька область перша в Україні стикнулась з вірусом, а тому в багатьох ситуаціях ми першими розробляли заходи карантину, які наразі беруть за основу інші регіони. Багато чого Чернівецька область робить першою в Україні в умовах, коли увесь світ не має чіткого уявлення, яким чином боротись з хворобою та як їй можна запобігти. «Ми працюємо у посиленому режимі, спеціально створені в області, для впровадження заходів з боротьби з інфекцією,  штаби працюють цілодобово, всі сили та засоби кинуті на те, аби максимально запобігти масовому поширенню хвороби» – зазначив Олексій Сергійович. Наразі, розроблено алгоритм роботи з громадянами, які повернулись з-за кордону: спільно з органами місцевого самоврядування сформовано перелік таких осіб, вони попереджаються про необхідність дотримання норм карантину та необхідність самоізоляції на період 14 днів. «Так, заходи, яких ми вимушені вживати, не завжди позитивно сприймаються населенням, ми часто чуємо критику та зауваження у свою сторону, але спільне завдання усіх нас наразі зрозуміти, що проблема серйозна і тільки чітке дотримання вимог карантину та самоізоляція може нам допомогти»  – наголосив Олексій Бойко.

За словами голови районної державної адміністрації Ірини Антонюк, районною владою вжито заходів задля запобігання масовому поширенню інфекції територією району. Зокрема, введено обмеження щодо роботи закладів торгівлі та сфери обслуговування, в особливому режимі працюють державні установи та соціальні служби, введено заборону на відвідування населенням дитячих, спортивних майданчиків, скверів та парків, запроваджено обов’язковий масковий режим в усіх торгівельних закладах, державних установах, аптеках, банках, закладах поштового зв’язку, обмежено перебування на вулицях дітей віком до 14 років без супроводу дорослих. Голова районної державної адміністрації Ірина Антонюк наголошує, що всі заходи є вимушеними та тимчасовими і спрямовані виключно на забезпечення благополуччя населення в умовах поширення вірусної інфекції.

Голова районної ради Василь Козак зауважив, що, у зв’язку з початком весняно-польових робіт, рішенням районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій надано дозвіл на діяльність окремих торгових закладів із продажу насіння, добрива, засобів захисту рослин. Їх діяльність дозволена за умов персональної відповідальності власників за дотримання заходів дезінфекції та недопущення скупчення людей. Окрім того, наразі вирішується питання щодо діяльності промислових магазинів в населених пунктах району. Сільська рада має визначити один такий заклад на території села та подати відповідне клопотання районній комісії. При цьому власник повинен зобов’язатись дотримуватись всіх санітарно-гігієнічних норм та правил.

«Ситуація дуже серйозна, і всім нам час це усвідомити» – зазначив Василь Козак. Якщо ми не самоорганізуємось, не будемо чітко дотримуватись встановлених норм та заходів – біди не оминути. Особливо це стосується громадян, які повернулись із – за кордону.  Відтак голова районної ради закликав депутатів роз’яснити жителям своїх населених пунктів, що тільки разом, поважаючи один одного та умови карантину, ми зможемо запобігти масовому інфікуванню населення, а відтак і колосальному одночасному навантаженню на лікувальні заклади району.

Джерело: сайт Сокирянської районної ради