Заготівля якісного насіння – основа міцного лісу
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відновлення лісів здійснюється природним і штучним способами. Основною умовою створення високопродуктивного, біологічно стійкого лісового насадження є забезпечення лісогосподарських підприємств високоякісним насінням із гарними спадковими властивостями.

Працівники ДП «Сокирянське лісове господарство» чималу увагу приділяють питанням збору лісового насіння, щоб мати змогу вирощувати саджанці основних лісоутворюючих порід.

З вересня у лісництвах Сокирянщини почалась заготівля лісового насіння. Триватиме вона упродовж двох місяців. До збору жолудів долучились працівники апарату управління ДП «Сокирянське лісове господарство» та школярі ОНЗ «Романковецька гімназія ім. К.Ф.Поповича». Роботу розпочали з правил техніки безпеки поведінки та перебування на природі, зокрема в лісі, яку провів в.о. провідного інженера лісових культур Цвинтарний О.О., а також розповів про правила заготівлі лісового насіння.

Заготівля високоякісного насіння головних лісоутворюючих порід, його переробка й зберігання, а також забезпечення збереженості стандартного садивного матеріалу в обсягах та асортименті, необхідних для виконання лісокультурних робіт, дасть змогу досягти високих показників у роботі з лісовідновлення та лісорозведення.

При завданні заготівлі 2,5 тонни лісового насіння головної лісоутворюючої породи дуба звичайного підприємство планує зібрати 5 тонн жолудів дуба звичайного. Окрім того, підприємство вже заготовило та висіяло насіння другорядних лісоутворюючих порід: дуба червоного – 50 кг, липи дрібнолистої – 10 кг, ясена звичайного – 10 кг та 10 кг клена-явора.

Основна маса зібраного насіння дуба звичайного буде висіяна на розсадниках підприємства для забезпечення якісного посадкового матеріалу лісництв для відтворення лісів.

А також підприємство планує створити на цьогорічних зрубах лісові культури дуба звичайного на площі 16 га з яких 2,8 га будуть вирощені якісним насінням та 13,2 га будуть заліснені сіянцями власного виробництва.

Отже, заготівля і зберігання лісового насіння має велике значення для відновлення високопродуктивних, біологічно стійких та цінних лісів, які є легенями нашої планети.

 

 Цвинтарний Олександр,

в.о. провідного інженера лісових культур