Зазвучала пісня землячки, розлилось багатоголосся слів ЛЮБОВІ…

В осінніх переливах примхливої погоди є дні, які запам’ятовуються своєю душевністю, непідробними миттями радості та дружнього спілкування, творчого піднесення, теплих зустрічей. У скарбничку таких митей можна сміливо додати вчорашній творчий захід – презентацію книги заслуженого журналіста України, краєзнавця, літератора Олександра Чорного «Її пісні дарували любов. Лідія Відаш у пам’яті поколінь».

У святково прибраній залі районного будинку народної творчості всіх зустрічає радісний та усміхнений автор, на столі – квіти та гордісний письменницький доробок – добірка  неймовірно яскравих книг з глибинними спогадами рідних, друзів та колег про нашу відому землячку, співачку, заслужену артистку України Лідію Відаш. Підписуючи і даруючи книги своїм гостям – рідним, друзям, колегам, Олександр Дмитрович мов промовляє: «…ось, візьми, доторкнись та проникнись цією неймовірно цікавою історією про жінку, яку знала вся Україна, жителі пострадянських держав, поціновувачі українського мистецтва на інших континентах, але, чомусь, так мало було відомо нам – землякам…».

А далі зустріч продовжилася у цікавому, творчому діалозі між автором та гостями презентації. Олександр Чорний детально розповів, які і кому прийшла ідея зібрати матеріал про Лідію Відаш, про труднощі у роботі і неймовірні знайомства, які приніс цей письменницький  краєзнавчий проєкт. Як зауважив Олександр Дмитрович, ідея написання цієї книги виникла вже давно, на щастя, вдалося отримати всебічну підтримку від районної влади – Василя Козака та Олексія Бойка, який, до речі, особливо посприяв у реалізації цього творчого пориву, адже сам – з Гвіздівців, як і Лідія Відаш.

Реалізація цього проєкту відбулася в рамках районної програми підтримки місцевих авторів. Як наголосила начальник відділу культури, молоді та спорту РДА Раїса Горн, головною умовою програми є те, що частина тиражу книги обов’язково направляється до бібліотек Сокирянщини. Тепер у кожному селі, у книгозбірні красується яскраве видання про життя та творчість нашої знаної гвіздівчанки. Ознайомитися з ним – велика приємність, адже,  прочитавши, розуміємо, що автор завдяки своїй творчості, з допомогою родини співачки, її колишніх друзів і багатьох колег, які залишилися вірними сценічній дружбі на все життя, та численним шанувальникам пісенного мистецтва цієї зірки, не просто описав її життєвий і творчий шлях, а й познайомив нас із частинкою становлення і розвитку естрадного мистецтва в Україні.

Книга зацікавлює світлинами з родинного архіву співачки та краєзнавців Сокирянщини, із зібрань музикантів та інших представників української естради. Основою інформації, що подана в книзі, є документи державних і власних архівів, а також спогади друзів, рідних і земляків співачки, що майстерно  та докладно переніс на папір автор.

Усіх гостей, які з приємністю завітали на презентацію нової книги Олександра Чорного,  важко і перелічити. Звідусіль лунали щирі вітання та побажання. Зокрема, до присутніх звернувся голова районної ради Василь Козак. Він  наголосив на постійній та всебічній підтримці владою всіх творчих задумів і починань, що несуть в майбутнє історію нашої рідної Сокирянщини. Василь Васильович подякував автору за плідну роботу та побажав нових творчих ідей та міцних сил для їх втілення.

Про життя неординарної доброї та талановитої людини говорили двоюрідні брат та сестра Ліди – Анатолій Грубий та Наталя Євангелій. Гарні слова прозвучали від голови Гвіздовецької сільської ради Івана Гангала, а аматори сцени – землячки-гвіздівчанки порадували всіх чудовим виконанням пісень відомої співачки. Своїми виступами також звеселили зустріч Дмитро Шкварун з «Буковинськими мелодіями», Орися Петришена та Лілія Гладкова.

Спогадами про роки розквіту української пісні поділився заслужений працівник культури України Іван Гончар, про творчу співпрацю з Олександром Чорним розповіли краєзнавець Михайло Шундрій та поетеса з Новодністровська Інна Руснак.

«Це книга не тільки про Лідію Відаш, це книга про нас», – сказала головний редактор газети «Дністрові зорі» Валентина Гафінчук. Вона, зокрема,  зауважила, що Гвіздівці подарували Україні і світу багатьох талановитих людей.

Ще довго тривала мистецька зустріч, вели діалог прихильники творчості Лідії Відаш та  Олександра Чорного. Ділилися спогадами, планами, сподіваннями. На авансцені яскравими переливами весь час привертав увагу напис – «Її пісні дарували любов»… А у відповідь, десь у думках літало: «Його книги дарують гордість»… За наших знаних земляків, розвиток Сокирянщини, творчий спадок, що принесе  ще багато моментів радості, роздумів та спогадів.