Збережемо для нащадків

З метою забезпечення постійного контролю за збереженням та використанням пам’яток культурної спадщини у Сокирянському районі 15 та 16 жовтня 2014 року спеціалістами відділу культури та відділу з питань охорони культурної спадщини національностей та релігії управління культури обласної державної адміністрації було здійснено перевірку щодо запобігання правопорушень та дотримання чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Одним з основних завдань даної перевірки було проведення інвентаризації пам’яток історії, археології, архітектури та монументального мистецтва місцевого та національного значення, які занесено до  Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Важливою ділянкою даної роботи було укладання охоронних договорів з власниками та користувачами пам’яток культурної спадщини. Протягом інвентаризації укладено та підписано 5 охоронних договорів з власниками пам’яток археології національного та місцевого, у 2012-2013 рр. було заключено 34 охоронних договори з власниками пам’яток історії та архітектури, загалом 39 охоронних договорів.

Нагадаємо, що на території Сокирянського району розташовано 66 об’єктів культурної спадщини які знаходяться на державному обліку, із них 30 пам’ятки історії (зокрема братські могили та пам’ятники воїнам односельцям),  28 археологічні об’єкти (кургани, городища та древні поселення), а також 7 пам’яток архітектури (церкви), більшість із яких збудовано ще в 19 столітті та 1 пам’ятка монументального мистецтва (пам’ятник Т.Г.Шевченку у м.Сокиряни).

 

 

Провідний спеціаліст відділу

культури райдержадміністрації                                               С.Смеречинський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

62 + = 70