«Здай кров – врятуй життя»
maxresdefault (1)

14 червня 2019 року відзначається Всесвітній день донора крові – щорічне свято на честь людей, які здають свою кров заради порятунку людських життів.

За статистикою, кожен третій житель нашої планети потребує донорської крові. Їі переливання часто необхідне жінкам із ускладненнями вагітності, дітям з тяжкою анемією, людям, що дістали важкі травми внаслідок нещасних випадків або природних катастроф, складних операцій, а також пацієнтам, які страждають захворюваннями крові. Попри всі винаходи вчених, наявність великої кількості кровозамінник препаратів, альтернативи людській крові на сьогодні немає. Для того, щоб донорська кров була доступна де вона необхідна, її має регулярно та добровільно здавати достатня кількість здорових людей. На жаль, наша країна – одна з тих держав, які стикаються з проблемами в забезпеченні достатніми запасами якісної і безпечної крові.

Часто людей від участі в донорстві стримують міфи, такі як болісність процедури, ризик чимось заразитися під час здачі крові та шкідливість донорства. На сьогоднішній день, процедура здачі крові безпечна, адже її проводять з використанням стерильних контейнерів і одноразових систем, які після закінчення процедури взяття крові утилізуються. Донорів обстежують безкоштовно, вимірюють тиск, беруть аналізи крові на інфекції, такі як сифіліс, гепатит В і С, ВІЛ.

Донором крові або плазми може стати кожен здоровий громадянин України віком від 18 років та вагою не менше 50 кг. Повторно здавати кров можна через 60 днів. Напередодні, перед здаванням крові необхідно відмовитись від жирної їжі, молочних продуктів, алкоголю.

Саме тому в рамках щорічного відзначення Дня донора запрошуємо всіх бажаючих долучитися до здачі крові 18-19 червня 2019 року до 1100 в приміщенні Сокирянської районної лікарні.

При собі необхідно мати паспорт з пропискою та результат флюорографії.

Поспішайте робити добро!

З повагою, Директор КНП «Сокирянський ЦПМСД»                                А. ЗАРЕМСЬКА