Здорожчання ціни на газ та електроенергію для підприємств та установ – проблема громад, яку вони самостійно вирішити не в змозі
242116030627_n

Питання виконання місцевих бюджетів в умовах здорожчання ціни на газ та електроенергію для підприємств, установ та організацій обговорено на зустрічі Сокирянського міського голови Василя Козака з народним депутатом України Валерієм Божиком.

Як зауважив Василь Васильович, на сьогодні великою проблемою для місцевих бюджетів є незабезпеченість в коштах до кінця поточного року для фінансування бюджетних установ, комунальних підприємств та організацій – в частині оплати комунальних послуг та енергоносіїв.

«Ми прийняли бюджет громади на 2021 рік, Кабінет Міністрів України нам його погодив, планові показники ми виконуємо на 105 %, відповідно – нам мало б вистачити коштів на всі видатки, в тому числі й на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для бюджетних установ. Однак, після затвердження показників Сокирянського міського бюджету на 2021 рік, збільшився розмір мінімальної заробітної плати на 24,6%. Різницю нам ніхто не компенсував, а ми її просто не маємо чим покрити. І вже тепер, майже в кінці року, зросли тарифи на енергоносії, а обсяг додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я з обласного бюджету на 2021 рік зменшився на 80%, або майже на 9 мільйонів гривень» – пояснює міський голова.

У зв’язку з підняттям цін на постачання електроенергії з 3 до 5 гривень за один кВт., а природного газу з 8 до 25 гривень – за один куб.м. – разом з платою за транспортування, в бюджеті Сокирянської міської ради утворилася незабезпеченість в коштах до кінця поточного року у сумі понад 9 мільйонів гривень. Найбільшу питому вагу в незабезпеченості коштами займає сфера освіти громади, КНП «Сокирянська лікарня», а також заклади соціальної сфери.

Комунальне некомерційне підприємство «Сокирянська лікарня» – опорний медичний заклад, який надає медичну допомогу в межах 14 пакетів медичних послуг, в тому числі й стаціонарну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, не тільки жителям Сокирянської територіальної громади, але й громад Кельменеччини, міста Новодністровськ, а також інших територіальних громад області. При цьому, Національна служба здоров’я України компенсує кошти тільки на заробітну плату лікарям і придбання медикаментів та розхідних матеріалів, передбачених Нацпереліком. Витрати на утримання закладу та оплату енергоносіїв здійснюється коштом бюджету Сокирянської громади.

Поряд з цим, у квітні 2021 року на базі Сокирянської лікарні введено в експлуатацію кисневу станцію. Потужність генератора складає 65 кВт на годину – 3,9 тисяч гривень на добу, або 1 мільйон 440,6 тисяч гривень в рік. «У зв’язку із суттєвим здорожчанням ціни на електроенергію, у два рази зросте і вартість утримання кисневої станції, яка є вкрай необхідною для потреб людей умовах поширення коронавірусу» – зазначає Василь Козак.

В умовах масової госпіталізації хворих з COVID-19 до стаціонарних відділень Сокирянської лікарні, значно зросте використання газу та електроенергії, з оплатою яких у громаді вже наявні проблеми. При цьому, бюджети зазначених вище громад не відшкодовують витрати на утримання закладу та оплату енергоносіїв КНП «Сокирянська лікарня».

«Це питання необхідно врегулювати, оскільки бюджет громади не зможе самостійно покрити витрати закладу на лікування жителів області» – пояснює міський голова. «Якщо це опорна лікарня, то на оплату енергоносіїв має бути окреме фінансування з бюджету держави. Можливо необхідно створити організацію, яка б фіксувала видатки опорних закладів охорони здоров’я в залежності від кількості пролікованих пацієнтів і регулювала питання повернення понесених закладами витрат з бюджетів громад, жителям яких надавалась допомога. Механізм має бути вироблений, інакше місцеві бюджети просто не зможуть покривати всі витрати самостійно» – наголошує Василь Козак. «Якщо вихід не знайти, то може бути ситуація, коли в грудні нам просто вимкнуть газ та світло в лікарні» – додає він.

– «Уявіть ситуацію, коли в реанімації лежить 8 пацієнтів чи у відділенні гемодіалізу 10 і вимкнуть світло. Хто тоді відповідатиме за життя тих людей, які отримують допомогу?»

Навіть якщо в кінці року держава спрямує місцевим бюджетам кошти на оплату енергоносіїв, змоги здійснити розрахунки не буде, оскільки для того, щоб проводити закупівлю енергоносіїв потрібно провести тендерні процедури, які займають від 30 до 45 днів, але для цього в бюджеті мають бути відповідні кошторисні призначення.

«Це питання дуже важливе і потребує негайного вирішення» – наголошує міський голова Василь Козак. «Необхідно наполягати, щоб Кабінет Міністрів України розробив процедуру компенсації бюджетам громад різниці, яка утворилась внаслідок зростання цін на газ та електроенергію. Це питання необхідно вирішувати до того, як ситуація стане критичною» – зазначив він.

Народний депутат України Валерій Божик погодився з тим, що ситуація вкрай серйозна та висловив переконання щодо необхідності розв’язання даного питання в максимально стислі терміни із залученням вищих органів державної влади.